Stiže i novi minimalac od države

04.12.2020

09:49

3

U roku od deset dana biti isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, najavio predsednik Republike.

RTS printscreen

O dodeli minimalca kao vid pomoći države sektorima koji su najviše pogođeni krizom zbog pandemije kovid-19 najavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u emisiji RTS-a rekao da će danas o tome Vlada doneti odluku i da je u pitanju sektorska podrška za 72. 500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostitelje i hotelijere.

I dogodine pomoć privredi

Vučić najavio je da će početkom sledeće godine uslediti i pomoć privatnim preduzetnicima, dodajući da je protiv izmena poreske politike, već za jednokratna davanja. Vučić je istakao da svakako ostaje uslov da nema otpuštanja radnika.

– Počeli smo da razgovaramo, jer tokom januara moramo da pomognemo privredi. Protiv smo izmena poreza, ali naći ćemo nešto što će privatni sektor da zadovolji – kaže predsednik države i najjače političke partije u zemlji.

On je rekao da je lično više za jednokratna davanja, makar bila nevelika, jer promena poreske i fiskalne politike može da unese dodatnu nesigurnost i uništi zemlju, a cilj je da ekonomska situacija bude stabilna.

Veće plate u javnom sektoru

On je podsetio da uz dodatne mere za privatni sektor početkom 2021. godine, od 1. januara sledi povećanje plata od 5,0 odsto za medicinske radnike i 3,5 odsto za sve druge u javnom sektoru.

Povećanje plata mimo rasta privrede je Fiskalni savet inače označio, u svojoj analizi budžeta za 2021. gdoinu, kao jedna od najvećih problema koji bi mogli ugroziti stabilnost javnih finansija.

Vučić je rekao da će u narednom periodu biti mnogo novih fabrika i da će se nastaviti radovi na velikim infrastrukturnim projektima. Najavio je da se završava izgradnja korejske fabrike u Smederevskoj Palanci, koja će zaposliti 700 ljudi, kao i velika investicija u fabriku čokolade u Novom Sadu.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

Ukazao je da se završava i najveća grinfild investicija u Zrenjaninu, fabrika „Linglong“, nova fabrika u Nišu, sedma po redu od 2012. a da će se uskoro položiti kamen temeljac za fabriku guma “Tojo tajers” u Inđiji.

Vučić je ukazao da ima mnogo problema, jer je mnogo ljudi zaraženo, sa izgradnjom pruge Beograd-Novi Sad. Naveo je i da se rade četiri autoputa u ovom trenutku.

Komentari (3)

Comments(3)

  1. Razočarana kaže:

    Da li neko može da mi objasni zašto je meni isplaćeno za prošli mesec samo 19800 ako je zakonski minimalac 30 000 po kojem je to kriterijumu??

  2. Dragana kaže:

    Da li neko može da mi objasni zašto mi je prošlog meseca isplata bila 19800 ako je zakonski minimalac 30 000???

  3. petrović boban kaže:

    ketering gde Sam samo ja i vlasnik i zapošljen sledge Li minimalac u decembru-Sad-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti