ECB samo što je krenula, a već će napraviti pauzu s kamatnim stopama

02.07.2024

10:03

0

Autor: R.B.

Iz Evropske centralne banke kažu da im trebe vremena da procene inflatorne nesigurnosti

ECB samo što je krenula, a već će napraviti pauzu s kamatnim stopama
Kristin Lagard, predsednica ECB - Copyright Screenshot: ECB

Evropska centralna banka u junu je prvi put oborila referentne kamatne stope nakon 2016. godine, a već se sprema na neodređenu pauzu. Za ECB još nema dovoljno dokaza da su inflatorne pretnje prošle, rekli su predsednica Kristin Lagard i njen glavni ekonomista, što je podstaklo očekivanja da će zvaničnici ovog meseca napraviti pauzu od smanjenja kamatnih stopa, piše „Blumberg“.

Sa jakim tržištem rada u evrozoni, gde je mala nezaposlenost a ratu plate, ECB ima vremena da proceni pristigle informacije, rekla je Lagardova u ponedeljak u Sintri, u Portugalu, gde je otvorila godišnji forum ECB za centralno bankarstvo.

Govoreći na televiziji Blumberg u utorak, glavni ekonomista Filip Lejn rekao je da inflacija u junu neće biti dovoljna da se u potpunosti procene cene usluga koje se pažljivo prate.

– I dalje se suočavamo sa nekoliko neizvesnosti u vezi sa budućom inflacijom, posebno u pogledu toga kako će se razvijati veza između profita, plata i produktivnosti i da li će ekonomiju pogoditi novi šokovi na strani ponude. Trebaće nam vremena da prikupimo dovoljno podataka da bismo bili sigurni da su rizici od inflacije iznad ciljnog nivoa prošli  – rekla je Lagard.

Lagardova u govoru nije pominjala značajan faktori koji bi mogao da utiće na tržište - političku dramu u Francuskoj gde na izborima pobeđuje krajnja desnica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike