Strah ECB je stvaran: Špancima se povampirila inflacija

30.05.2024

10:10

0

Nakon trenda pada nivoa cena s kraja prole godine, u 2024. Špancima ona, praktično, samo raste

Strah ECB je stvaran: Špancima se povampirila inflacija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Godišnja stopa inflacije u Španiji je, prema preliminarnim procenama, u maju porasla sa aprilskih 3,3% na 3,6%, objavio je danas španski Nacionalni institut za statistiku (INE).

Kako se navodi, rast inflacije u maju je uglavnom posledica rasta cene električne energije i sporijeg međugodišnjeg pada cena goriva.

Screenshot:Tradingeconomics
Rast nivoa cena u poslednjih godinu dana

 

Tržišta su, doduše, predviđala da će majska inflacija biti za nijansu viša i iznositi 3,7%. Ta procena je u skladu sa kretanjem inflacije Španiji ove godine, koja je nakon februarskog pada na 2,8% (sa januarskih 3,4%), rasla svakog meseca.

Upravo je ovakav razvoj sitaucije ono što plaši Evropsku centralnu banku i sprečava je da krene u smanjivanje referentnih kamatnih stopa. Takva odluka je odlagana, a poseldnja najava je da će stopa ipak biti smanjena na zasedanju odbora banke 6. juna.

Na mesečnom nivou je španska inflacija porasla za 0,3% u odnosu na april. Godišnja stopa bazne inflacije u Španiji je u maju blago porasla sa 2,9% na 3%.

Španska inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) koji koristi Evrostat je u maju porasla sa aprilskih 3,4% na 3,8%, što je najviše od aprila 2023.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike