Nafta ne mrda danima

27.06.2024

09:23

0

Autor: R.B.

Cena nafte zaključana na istom nivou od ne tako niskih 85 dolara po barelu

Nafta ne mrda danima
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Cena nafte se već danima ne pomera na berzi, u iščekivanju američkih ekonomskih podataka kreće se najužem rasponu trgovanja u poslednje tri godine, javlja „Blumberg Adrija“.

Brentom se trguje po ceni od oko 85 dolara po barelu i od te cene se odstupalo ove nedelje samo 1,76 dolara, što je najmanja fluktuacija od početka 2021. Trgovci čekaju niz američkih ekonomskih podataka u naredna dva dana, uključujući brojke o zaposlenosti, koje bi mogle da pošalju neke značajnije signale tržište nafte i šira tržišta.

Čak i neočekivano veliko povećanje američkih zaliha sirove nafte nije uspelo da izazove jače kretanje cena u sredu, dok se na zatvaranju u četvrtak američka nafta WTI trgovala nešto ispod 81 dolar za barel.

I uz ovu stagnaciju vrednost nafte je na putu da zabeleži mesečni rast i postoje očekivanja da će cene dodatno porasti tokom narednog kvartala zbog sezonskih faktora.

– Signali o potražnji ostaju pomešani, ali su generalno pozitivni s obzirom na letnja putovanja i potražnju za korišćenjem klima uređaja – rekla je Čaru Čanana, tržišni strateg kompanije „Saxo Capital Markets Pte“ u Singapuru.

Zalihe sirove nafte na američkoj obali Meksičkog zaliva porasle su za dva miliona barela prošle nedelje i ostale su najveće od 2020. na sezonskoj osnovi, dok su ukupne zalihe najveće od aprila. Postoje znaci slabe potrošnje goriva, sa smanjenom potražnjom za benzinom i mlaznim gorivom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike