Dogodine inflacija 3% a BDP i do 5%, najavljuju iz NBS

11.06.2024

13:47

0

U centralnoj banci očekuju usporavanje inflacije i jači rast privrede sledeće godine

Dogodine inflacija 3% a BDP i do 5%, najavljuju iz NBS
Jorgovanka Tabaković - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Inflacija je u Srbiji prethodnoj godini dana bila na snažnoj opadajućoj putanji i procena je srpske centralne banke da je u maju ušla u ciljani koridor od tri plus minus 1,5%.

-- Na to upućuje naš now-cast model, putem koga preuzimamo i obrađujemo oko 30.000 cena proizvoda i usluga sa oko 130 internet stranica -- izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je na konferenciji o finansijskim uslugama koju su organizovali Savet stranih investitora (FIC) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) istakla da se u ostatku godine očekuje dalje usporavanje inflacije, tako da bi u toku 2025. inflacija trebalo da se kreće oko centralne vrednosti cilja od 3,0%.

Ekonomska aktivnost je u prvom tromesečju ubrzala na 4,7% međugodišnje, a na nivou godine očekujemo rast od 3,5%. Već od sledeće godine očekujemo njeno dodatno ubrzanje na između 4% i 5%, čemu će doprineti i realizacija investicija u okviru programa „Skok u budućnost - Srbija 2027“, smanjeni globalni inflatorni pritisci i povoljniji uslovi finansiranja – rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, dobar poslovni ambijent, adekvatne politike i moderan regulatorni okvir omogućili su i očuvanje visoke adekvatnosti kapitala banaka, pokazatelje likvidnosti dvostruko iznad minimuma i očuvanje pokazatelja problematičnih kredita na nivou od oko 3,0%.

– Zahvaljujući dobroj opštoj ekonomskoj situaciji u zemlji, značajan broj banaka očekuje rast kredita i privredi i stanovništvu ove i sledeće godine od preko 5%, što su izneli kao očekivanja u našoj poslednjoj anketi o kreditnoj aktivnosti – istakla je ona.

Dodala je da sve ovo zajedno potvrđuje da će makroekonomski uslovi u Srbiji ostati podsticajni i za privredni rast i za dalji razvoj finansijskih usluga.

Zeleno finansiranje u fokusu privrede

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora, Zoran Petrović, je ocenio da ekonomija Srbije u prvom ovogodišnjem tromesečju beleži pozitivna kretanja, što pokazuje i rast od 4,7%, zatim usporavanje inflacije, kao i visok priliv stranih direktnih investicija.

– Na ovom skupu su nam u fokusu digitalizacija i zeleno finansiranje. Digitalizacija je veoma važna za korisničko iskustvo i da ljudi manje vremena troše na birokratske procedure – rekao je on.

Istakao je da se pod uticajem globalnih trendova, u poslovnoj zajednici sve veći značaj pridaje konceptu tzv. zelenog finansiranja, te je za očekivati dalje usložnjavanje mehanizama kontrole i verifikacije zelenih projekata, kao i daljeg razvoja kriterijuma nefinansijskog izveštavanja, što će dodatno naglasiti neophodnost konstantnog usklađivanja domaće regulative sa regulativom EU, uvođenje inovativnih rešenja, ali i potrebe intenziviranja međusektorskog dijaloga kao i jačanja saradnje javnog i privatnog sektora.

Izneo je očekivanje bankara da će tokom ove godine biti još smanjivanja referentne kamatne stope u Evropi ali i kod nas, što bi prema njegovim rečima podstaklo kreditnu tražnju u drugoj polovini godine.

Član Upravnog odbora Saveta i direktor EBRD za Zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli, je istakao da ova banka godišnje usmerava više od 300 miliona evra u realnu ekonomiju u Srbiji.

– Gledajući unapred, radimo na uvođenju novih proizvoda koji ciljaju upravo na dve glavne teme ove konferencije, zelenu i digitalnu tranziciju, kao i instrumente za podelu rizika sa našim partnerskim finansijskim institucijama – rekao je on.

Konferencija je organizovana kako bi se intenzivirao dijalog javnog i privatnog sektora i predstavila nova rešenja koja mogu da unaprede efikasnost, ali i bezbednost digitalnih finansijskih usluga, kao i neophodnosti jačanja svesti o važnosti primene koncepta zelenog finansiranja,

Ovaj koncept je proistekao iz sve veće potrebe pomeranja akcenta sa profita kao primarnog, pa često i jedinog cilja investiranja na ciljeve koji uključuju održivi razvoj, odnosno zaštitu životne sredine, na dobrobit svih zainteresovanih strana, pre svega, građana Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike