Srpske devizne rezerve nastavljaju da rastu

12.06.2024

16:12

0

Autor: R.B.

U NBS beleže novi rekord uz mesečni rast od gotovo 30 miliona evra

Srpske devizne rezerve nastavljaju da rastu
NBS - Copyright nbs.rs

Srbija ima u deviznim rezervama 20,97 milijardi evra i time je u maju ponovo oboren rekord. Neto devizne rezerve (bruto rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema MMF i drugim osnovima) povećane su u odnosu na april za 50,5 miliona evra, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Bruto devizne rezerve (sa rezervama banaka), na kraju maja su iznosile 25,157 milijardi evra, što je takođe najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U odnosu na kraj aprila povećane su za 27,9 miliona evra.
Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 172,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Najveći prilivi u devizne rezerve u maju ostvareni su po osnovu intervencija NBS na tržištu, u iznosu od 130 miliona evra. Ovaj iznos rezultat je priliva deviza u iznosu od 100 miliona evra po osnovu kupovine deviza obavljenih tokom poslednja dva radna dana aprila, a čije saldiranje je realizovano početkom maja, kao i kupovine deviza tokom maja u iznosu od 30 miliona evra.
Kupovina deviza zaključena tokom poslednja dva radna dana maja (75,0 miliona evra) imaće efekat kroz povećanje deviznih rezervi u junu (uobičajeno saldiranje intervencija dva radna dana nakon zaključenja transakcije).

U maju ređe branjen evro

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu, kojim sed održava stabilnim kurs dinara (najčešće kupovinom evra da ne bi previše ojačao) u maju iznosio je 501,6 miliona evra i bio je za 335,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.340,6 miliona evra.

U maju vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%.
Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 105 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 635 miliona evra.

Prilivi su ostvareni i prodajom deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanjem deviznim rezervama, donacijama i drugim osnovima doprineli su ukupnom iznosu sa 189,4 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 259,4 miliona evra i drugim osnovima u iznosu od 48,7 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 16,6 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata (u deviznim rezervama) za oko 1,8%, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,1% na međunarodnom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike