Vraćanje dugova i odbrana dinara smanjili devizne rezerve

12.04.2024

15:35

0

Autor: G.M.Š.

Srpske neto devizne rezerve pale su za 127 miliona u martu zbog vraćanja dugova i stabilizacije kursa

Vraćanje dugova i odbrana dinara smanjili devizne rezerve
Copyright Pixabay

Devizne rezerve Srbije, u neto iznosu kod Narodne banke Srbije (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su krajem marta 20,7 milijardi evra. U odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona evra, saopštila je NBS.

Bruto devizne rezerve su u isto vreme bile su na nivou od 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Ovaj iznos bruto deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, ističu iz NBS.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona evra, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi u martu ostvareni su i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na deviznom tržištu, iako je Narodna banka Srbije u martu neto kupila 20 miliona evra.

Pozitivan saldo preliven na april

Dinar "zakucan"

U martu, kao i od početka 2024. godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu neto kupila 20 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 320 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

U martu su uticaj na devizne rezerve (u smeru smanjenja) imale transakcije prodaje deviza u iznosu od 175 miliona evra. Iako je NBS u martu imala neto kupovinu deviza 20 miliona evra, kupovina 195 miliona je obavljena u poslednja dva radna dana marta i biće efektuirana kroz (pozitivan uticaj na) devizne rezerve u aprilu (saldiranje T+2).

Najveći priliv u devizne rezerve u martu ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 53 miliona evra. Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kamata i naplata kupona i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 82,7 miliona evra.

Pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu 287,0 miliona evra, koji je, u najvećoj meri, rezultat rasta cene zlata za oko 8,1% i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,5% na međunarodnom tržištu, ublažio je smanjenje bruto deviznih rezervi.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 773,6 miliona evra i bio je za 199,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno dve milijarde evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike