Dobre vesti iz Narodne banke Srbije: Rekordne bruto devizne rezerve Srbije na kraju aprila

13.05.2024

12:23

0

U odnosu na kraj marta, bruto devizne rezerve su povećane za 187,1 milion evra

Dobre vesti iz Narodne banke Srbije: Rekordne bruto devizne rezerve Srbije na kraju aprila
NBS - Copyright nbs.rs

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila ove godine iznosile su 25.129,2 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi na kraju meseca, objavila je danas NBS. 

U odnosu na kraj marta, bruto devizne rezerve su povećane za 187,1 milion evra. 

Dodaje se da ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 169,8 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda koji utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Ističe se da su neto devizne rezerve iznosile 20.921,7 miliona evra, kao i da su u odnosu na kraj marta povećane za 242,6 miliona evra. 

Najveći prilivi u devizne rezerve u aprilu ostvareni su po osnovu intervencija NBS u iznosu od 305,0 miliona evra. Ostvareni su i prilivi po osnovu kupovina deviza u iznosu od 195 miliona evra.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

NBS navodi da je njihovo saldiranje realizovano početkom aprila, kao i deo neto kupovine deviza tokom aprila u iznosu od 110 miliona evra, dok se kupovina deviza zaključena tokom poslednja dva radna dana aprila (100 miliona evra) efektuira kroz povećanje deviznih rezervi u maju. Navodi da su prilivi ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,5 miliona evra. 

"Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita, hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 307,5 miliona evra i drugim osnovima u iznosu od 59,3 miliona evra", piše u saopštenju. 

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 144,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 4,2 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,7 procenata na međunarodnom tržištu. 

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 837,1 milion evra i bio je za 63,5 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.839 miliona evra. U aprilu, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu neto kupila 210 miliona evra. Od početka godine, NBS je neto kupila 530 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike