NLB ide na sve ili ništa: U Adiko najmanje 75%

11.06.2024

09:16

0

Autor: R.B.

Iz Nove Ljubljanske banke kažu da ne žele da razgovaraju o manje udelu u Adiko banci

NLB ide na sve ili ništa: U Adiko najmanje 75%
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Nova Ljubljanska banka“ (NLB) je početkom juna poslala ponudu za preuzimanje 100 odsto kapitala „Addiko holdinga“ iz Austrije. Cena u ponudi je 20 evra po akciji (minus dividenda za 2024. godinu). Prema porukama iz NLB-a, zasad je prerano govoriti o mogućnosti da banka ponudi višu cenu, iako menadžment nije negirao tu opciju tokom razgovora sa investitorima i novinarima.

– Nedavno smo predstavili novu strategiju rasta, i akvizicija bi znatno ubrzala ispunjenje ciljeva rasta kroz akvizicije i spajanja. Međutim, prerano je da se govori o drugim opcijama, ali uvek ima prostora da se ponuda izmeni ako se to bude uklapalo u našu strategiju. Ponavljam, trenutno je prerano da se govori o ovim opcijama. Zasad čekamo ishod ove ponude, a rok je 16. avgust – rekao je predsednik Upravnog odbora NLB Blaž Brodnjak a prenosi "Blumberg Adrija".

Od Zagreba sve zavisi

Na pitanje o verovatnoći da se dobije odobrenje regulatora u Hrvatskoj, gde NLB ima izazovno okruženje zbog problema koji su nastali prilikom raspada bivše zajedničke države (NBL je i nastala iz Ljubljanske banke da se ne bi platili neki dugovi u Hrvatskoj), Brodnjak kaže da se nada da će prevladati ekonomski argumenti.

– Ne možemo govoriti o verovatnoćama. Međutim, ovo bi bilo u interesu naše banke, ali i u interesu hrvatskih državljana i hrvatskih kompanija. Nadam se da će prevladati ekonomski razlozi, a ne politika. Na kraju krajeva, dobar deo akcija NLB-a je u rukama hrvatskih penzionih fondova – dodao je.

Nažalost, neodobrenje regulatora u Hrvatskoj bi bilo razlog da NLB povuče ponudu.

– To je „dealbreaker“. Ako regulatori odluče drugačije, naravno, to je njihov prerogativ, ali se nadamo da će ekonomski interesi prevladati politiku – ponovio je Brodnjak.

Kako su tokom pres-konferencije naglasili i Brodnjak i član uprave NLB Arčibald KKremser, sticanje 75 odsto udela u kapitalu Addiko grupe je uslov o kom se ne može pregovarati.

– Ili je 75 odsto ili ništa – pojasnio je Brodnjak, dodajući da NLB na akviziciju gleda kao na dobru priliku, ali da ni neuspeli pregovori ne bi bili tragedija.

– Ušli smo u ovu priču sa hladnom glavom i mirnom rukom. Ne zavisimo od jednog pojedinačnog tržišta ili sektora poslovanja kako bismo ispunili svoju strategiju – dodao je Brodnjak.

– Ciljamo na kontrolu, ne na delimičnu kontrolu. Verujemo da je to fer i jasno, i to smo predstavili. Ponuda treba da zadovolji akcionare i regulatore, ali i da bude u interesu NLB – rekao je Kremser.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike