Kostić preko Kipra kupuje četvrtinu Adiko banke

25.03.2024

13:11

0

Kiparska kompanija „Agri Jurop“ zainteresovana da kupi manjinski deo kapitala regionalne banke

Kostić preko Kipra kupuje četvrtinu Adiko banke
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanija „Agri Jurop Sajprus limited“, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića i njegovog sina Aleksandra, objavila je danas nameru da pokrene ponudu za kupovinu manjinskog udela u Adiko banci,. Kiprani su spremni da plate 17,50 evra (sa dividendom) po kaciji sa ciljem sticanja do 3.315.344 akcija,  što odgovara približno 17% akcijskog kapitala u Adiko banci.

„Agri Jurop“ je, takođe, pristala da kupi da 1.947.901 deonicu banke od firme „Infeniti menadžment limited“, što odgovara približno 9,99% akcijskog kapitala Adiko banke, navodi se u saopštenju.

Kombinovanjem ponude i privatne kupovine, „Agri Jurop“ namerava da nabavi do 5.263.245 akcija koje odgovaraju 26,99% akcijskog kapitala Adiko banke.

Ponuđena cena predstavlja premiju od približno 27,9% na šestomesečnu ponderisanu prosečnu cenu preove objave, premiju od približno 20% na tromesečnu prosečnu ponderisanu cenu pre ove objave i premiju od 15,% na poslednju cenu akcija Adiko banke na zatvaranju berze 22. marta 2024. koja je iznosila 15,15 evra, navodi se u saopštenju.

Adiko je ranijie poslovala kao deo Hypo Alpe-Adria banke, podseća Blumberg Adrija. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao 'retail' banka. Nedavno je najavila planove da otvori digitalnu banku u Rumuniji.

Kostićev "Agri Jurop" je aktivan na polju akvizicija nakon pokušaja da kupi delove sankcionisane ruske Sberbanke. Trenutno poseduje AIK banku i Eurobank Direktnu u Srbiji, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji.

Screenshot: Bloomberg Adria
Akcionari Adiko banke u martu 2024.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike