Ko će dobiti Adiko banku: Kostić, Macura i NLB pojačavaju trku

16.05.2024

10:21

0

Autor: R.B.

Za sticanje velikog udela u Adiko bank AG ponude daju firme dva domaća biznismena i slovenačka bankarska grupacija NLB

Ko će dobiti Adiko banku: Kostić,  Macura i NLB pojačavaju trku
Copyright Profimedia

„Alta pej Grupa“, finansijska kompanija biznismena Davora Macure, saopštila je danas da je u procesu finaliziranja pribavljanja regulatornih odobrenja iz šest država za sticanje kvalifikovanog učešća od 29,59% akcija u „Adiko bank AG“ (do 2016. Hypo Alpe-Adria banka), javlja “Blumberg Adrija“.

Prema podacima iz "Adiko banke" s kraja marta, "Alta pej" ima 9,6% u toj banci, kao i opcije u vezi sa dodatnih 20 odsto akcija.

Za udeo u istoj banci bore se i kompanije koje su već podnele ponude za preuzimanje udela - „Agri Jurop Sajprus“ (Agri Europe Cyprus) Miodraga i Aleksandra Kostića i slovenačka bankarska grupacija NLB.

Iz „Alta pej Grupe“ su ranije rekli da im namera nije preuzimanje većinskog udela, već širenje biznisa na region, gde već posluju u Srbiji i Crnoj Gori.

Kostićev „Agri Jurop Sajprus“ je objavio ponudu za preuzimanje 17% u „Adiko bank“, po ceni od 16,24 evra po akciji nakon plaćanja dividendi, dok „Nova Ljubljanska banka“ želi "sticanje kontrole nad Adikom za sve izdate i otvorene akcije", to jest za sve raspoložive deonice na berzi, uz ponudu od 20 evra po akciji.

Miodrag Kostić u "Adiku" ima 9,99%, dok slovenačka banka tek ulazi u vlasništvo nad bečkom bankom koja posluje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosnoj i Hercegovini i Crnoj Gori.

– NLB trenutno nema akcije u „Adiku“ i namerava da stekne značajno većinsko učešće pokretanjem ponude – poručili su u saopštenju iz slovenačke banke.

Iz obe kompanije koje kontrolišu srpski biznismeni naglašeno je da u ovom poslu „ne deluje usklađeno“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike