Britancima će pakete i poštu isporučivati – Česi

29.05.2024

11:03

0

Autor: R.B.

Kraljevska pošta menja vlasnika i on na Britanska ostrva dolazi sa istoka Evrope

Britancima će pakete i poštu isporučivati – Česi
Snimak ekrana 2022-08-26 092740 - Copyright Printscreen/YouTube/CWU Live

Češki milijarder Danijel Kržetinski je na korak od preuzimanja britanske „Kraljevske pošte“ (Royal mail), nakon što je kompanija „IDS“, vlasnik poštanske i kurirske službe u Britaniji, danas objavila da je prihvatila njegovu ponudu u iznosu od 4,12 milijardi evra.

Predsednik „IDS“, Kit Vilijams, je ranije saopštio da kompanija namerava da prihvati ponudu Kržetinskog od 370 penija po akciji, pošto smatra da je ona fer i odražava vrednost firme.

Britanska „Kraljevska pošta“ ima istoriju dugu više od 500 godina i ovo je prvi put u istoriji da neće biti u britanskom vlasništvu.

Milijarder iz Češke se oglasio saopštenjem u kome je naveo da preuzimanje ovakve institucije povlači sa sobom ogromnu odgovornost i da je pružio mnoge garancije zaposlenima i sindikatima, prenosi „Gardijan“.

Pošta je privatizovana 2023. godine i u fiskalnoj godini koja se završila u martu 2024 je zabeležila gubitak od 348 miliona funti, odnosno oko 410 miliona evra.

Češki milijarder je u Velikoj Britaniji poznat kao jedan od vlasnika fudbalskog kluba „Vest Hem“ u kome ima udeo od 27 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike