Budućnost vinogradarstva na kocki: Klimatske promene ugrožavaju 90% tradicionalnih regija!

28.03.2024

12:12

0

Primorski regioni i ravnice Italije, Španije, Grčke, i južne Kalifornije najviše ugroženi

Budućnost vinogradarstva na kocki: Klimatske promene ugrožavaju 90% tradicionalnih regija!
Copyright Profimedia

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Reviews Earth & Environment" ukazuje na to da bi oko 90% nekih od tradicionalnih svetskih vinarskih regiona moglo nestati u narednim decenijama usled klimatskih promena.

Naučnici su identifikovali da su primorski regioni i ravnice Italije, Španije, Grčke, i južne Kalifornije najviše ugroženi, prenosi CBS. Otkriveno je da su prekomerna suša i češći toplotni talasi, izazvani klimatskim promenama, glavni uzroci rizika za proizvodnju vina u ovim regijama.

Temperatura, padavine, vlažnost, radijacija, i nivoi ugljen-dioksida su ključne komponente u proizvodnji vina koje će se, prema tvrdnjama naučnika, promeniti usled novih klimatskih uslova. Iako porast temperature može učiniti druge regione pogodnijim za uzgoj grožđa, poput države Vašington, Oregona, Tasmanije, i severne Francuske, naučnici upozoravaju da će to zavisiti od toga koliko temperature porastu. Postoji i rizik za očuvanje životne sredine ako u tim regijama otpočne masovni uzgoj vinove loze.

Profimedia
 

 

Sušniji uslovi bi mogli smanjiti verovatnoću nekih problema sa vinovom lozom, kao što je peronospora, ali bi, ukoliko do epidemije dođe, ona verovatno počela ranije i širila se brže. Proizvođači vina će morati da razmotre sorte grožđa koje su više prilagođene njihovim regionima i vremenu berbe, što će uticati ne samo na globalnu ponudu, već i na ukupni kvalitet vina.

Pixabay
 

 

Klimatske promene će neizbežno dovesti do značajnih promena u globalnoj proizvodnji vina u bliskoj budućnosti, zaključuju istraživači, ističući važnost fleksibilnosti za prilagođavanje ovim promenama.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike