Kako ulažu milenijalci, a kako zumeri: Vole kripto, ali vole i nekretnine

15.04.2024

11:48

0

Autor: R.B.

Mlađe generacije značajno su se odmakle od tradicionalnih investicionih pravaca, kaže analiza Blumberga

Kako ulažu milenijalci, a kako zumeri: Vole kripto, ali vole i nekretnine
Ilustracije - Copyright Pixabay

Milenijalci i generacija Z su jednako skloni ulaganju u kriptovalute i nekretnine, što ukazuje na značajnu promenu u načinu prikupljanja bogatstva među pripadnicima mlađe generacije, piše „Blumberg“.

Ovo proizlazi iz sveobuhvatnog istraživanja koje je sprovela firma „Polisidžinius“ (Policygenius), a koje je otkrilo da te demografske grupe gotovo jednako poseduju kriptovalute (21%), kao i nekretnine (20%).

To ukazuje na značajan odmak milenijalaca i pripadnika generacije Z od tradicionalnih investicionih pravaca i nagoveštava promenu u načinu planiranja finansijske strategije.

Osim toga, istraživanje je otkrilo sklonost milenijalaca i generacije Z ka, prilično „hrabrom“, eksperimentisanju s finansijskim savetima koje pronalaze na društvenim mrežama.

Zapanjujućih 62% ispitanika iz tih generacija priznalo je da su isprobali barem jedan od predloženih saveta.

Nasuprot tome, samo 36% pripadnika generacije X i bebi-bumera je eksperimentisalo s takvim finansijskim praksama.

Majls Ma, sertifikovani finansijski savetnik u „Polisidžiniusu“, protumačio je te spoznaje kao pokazatelj šire tendencije u kojoj mlađe generacije usvajaju inovativne metode pohranjivanja bogatstva, odražavajući i spremnost na preuzimanje rizika i spoljne faktore poput sve nedostupnijeg tržišta nekretnina.

Značaj te tendencije proteže se izvan individualnih finansijskih obrazaca ponašanja. Relativno skori izveštaji, iz juna 2023, otkrili su da je čak 28% korisnika kriptovaluta generacije Z u Nemačkoj koristilo digitalne valute za svakodnevne transakcije, što ukazuje na integraciju kriptovaluta u sferu mejnstrima među mladima.

Osim toga, zasebno istraživanje iz marta istaklo je da se više od trećine pripadnika generacije Z i milenijalaca oslanja na podršku porodice pri kupovini nekretnina, što bi moglo da podstakne njihovu orijentaciju prema kriptovalutama kao dostupnijem obliku ulaganja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike