Vraćamo dugove, branimo dinar: Devizne rezerve manje za pola milijarde evra

12.11.2021

10:42

0

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju oktobra 16,3 milijarde evra i manje su za 525 miliona nego što su bile u septembru

Vraćamo dugove, branimo dinar: Devizne rezerve manje za pola milijarde evra
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Bruto devizne rezerve u Narodnoj banci Srbije su 16,27 milijardi evra i sa tim nivoom rezervi obezbeđena je pokrivenost novčane mase M1 od 145 odsto ili više od šest meseci uvoza robe i usluga.

To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, objavila je danas NBS.

Oktobarski nivo bruto deviznih rezervi je bio za 524,7 miliona evra niži nego na kraju prethodnog meseca ali i 3,2 milijarde evra viši nego pre godinu dana, ističu iz centralne banke.

Država se razdužuje

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra su iznosile 13,9 milijardi evra i bile su manje za 387,1 milion evra nego u septembru.

Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra, zatim aktivnosti NBS radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, pri čemu je neto odliv deviza iznosio 115 miliona evra, kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra).

Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za 8,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-oktobar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,29 milijardi evra.

Dinar miruje, u evro otišlo 960 miliona


U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra.
Prošlog meseca je tako „branjen“ od pada nivo dinara ali, generalno, NBS sprečava nagli rast a ne pad dinara. Posmatrano od početka godine, centralna banka je „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“, neto kupila 960 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike