Lažni novac u Srbiji: Tri znaka da smo postali oprezniji sa falsifikatima

12.04.2024

15:15

0

Autor: G.M.Š.

Broj falsifikovanih novčanica domaćeg i stranog efektivnog novca za petinu je manji nego lani a promenile su se i apoeni kojima se varaju građani

Lažni novac u Srbiji: Tri znaka da smo postali oprezniji sa falsifikatima
Copyright Profimedia

U prva tri meseca ove godine u Srbiji je otkriveno ukupno 850 komada falsifikovanih novčanica ukupne nominalne protivvrednosti 3,6 miliona dinar (oko 30.700 evra), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

To je oko 19,5 odsto manje nego što je bilo prošle godine u isto vreme i to bi moglo da ukazuje da su građani postali oprezniji a „biznis“ krivotvoritelja i perača lažnog novca nesigurniji.

U periodu januar-mart 2024, ukupno je otkriveno 459 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca u dinarima i oni čine 54 odsto od broja svih falsifikovanih novčanica.

Falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca je otkriveno 391, od čega 209 sa oznakom evra i 182 lažnih američkih dolara.

I tu bi se mogla razlika podvesti pod povećanu opreznost, jer broj lažnih dinara (koji su inače, prirodno, manje sumnjivi građanima) nesrazmerno manje pao u ukupnim falsifikatima (11%) nego evra (35%) ili dolara (18%).

Iz NBS saopštavaju, i istovremeno upozoravaju, da je najviše lažnih dinara u apoenima od 2.000 dinara (čak 71%), dok se u devizama potpuno promenila struktura onoga što pokušava da se podvali građanima.

Umesto 200 i 50 evra, koji su bile novčanice koje su se najviše falsifikovale prošle godine, sad je to slučaj sa apoenima od 50 i 100 evra. I kod dolara je sada situacija drugačija jer umesto godinama omiljenih novčanica falsifikatora od 100 dolara, sada se najviše „valjaju“ one od 20 i 5 dolara.

To bi mogao da bude i treći „dokaz“ za povećanu budnost građana, ali i znak da je platežna moć pala toliko da se više barata sitnijim novcem.

U posmatranom periodu, prema podacima centralne banke Srbije nije bilo otkrivenih falsifikata drugih valuta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike