Porez na dohodak sada sami proveravate, Poreska vam dala „predlog“

07.04.2023

11:00

0

Autor: G.M.Š.

Poreska uprava je na osnovu podataka iz službenih evidencija, na portalu ePorezi postavila popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu (PP GPDG)

Porez na dohodak sada sami proveravate, Poreska vam dala „predlog“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Propisi su promenjeni i porez na dohodak građana, popularni „porez na milionere“, sada je veća obaveza samih poreskih obveznika jer obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa kako je to bilo do sada.

Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za dohodak ostvaren u 2022. godini podnosi se isključivo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ePorezi.

Svi oni koji su u 2022. godini ostvarili dohodak veći 3.719.376 dinara, kada se od originalnog prihoda oduzmu plaćeni porezi i doprinosi, moraju da plate porez na dohodak.

Ukoliko je prihod manji, pa dohodak za oporezivanje godišnjim porezom na dohodak građana iznosi „nula dinara“ (polje 3.12 Obrasca PP GPDG), nemaju obavezu podnošenja poreske prijave, saopšteno je izu Poreske uprave.

Kako je samooporezivanje novina, Poreska uprava je na osnovu podataka iz službenih evidencija, na portalu ePorezi postavila popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu (PP GPDG), kao radnu verziju prijave (status ''u pripremi'').

Sada poreski obveznici moraju da provere te svoje podatke, i eventualno ih izmene. Rok za proveru podataka iskazanih u postavljenoj prijavi, izmenu istih, podnošenje poreske prijave i uplatu poreza je 15. maj 2023. godine, navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u 2022. godini, u 2023. godini obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa kako je to bilo do sada.

Ova izmena omogućila je Poreskoj upravi Republike Srbije "da isprati trendove i najbolju međunarodnu praksu" podnošenja poreskih prijava i da po prvi put ponudi poreskim obveznicima unapred popunjenu poresku prijavu. Cilj izmene je da se poreskim obveznicima značajno olakša popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanje troškovi administriranja, kažu poreznici.

Ko plaća porez

Sva fizička lica koja su u 2022. godini ostvarila dohodak viši od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji, a koji za 2022. godinu iznosi 3.719.376 dinara, dužna su da najkasnije do 15. maja 2023. godine na portalu ePorezi provere iskazane podatke i podne prijavu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.

Profimedia/Pixabay
U Srbiji mali broj onih koji plaćaju porez na dohodak

 

U „radnoj verziji“ prijave uključeni su svi podaci od značaja za oporezivanje poreskog obveznika kojima Poreska uprava raspolaže a obveznik može izvršiti dopunu kroz unos podataka koji prijavom nisu obuhvaćeni.

Najčešći primer dopunskog unosa podataka odnosi se na broj izdržavanih članova domaćinstva poreskog obveznika kao ulazni element za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana, piše na portalu Poreske uprave.

U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi (ne vrše nikakve ispravke i dopune), takođe su dužni da na istom tom mestu prijavu podnesu odabirom opcije „Potpiši i podnesi“.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2023. godine ne podnese poresku prijavu Poreska uprava Republike Srbije će to „učiniti umesto njega“. Ali tada će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U onim slučajevima u kojima Poreska uprava nije pripremila unapred popunjenu poresku prijavu (npr. ako je za ostvareni prihod podneta pojedinačna poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima po Obrazac PPP PD, u kojoj je kao identifikator fizičkog lica, obveznika godišnjeg poreza na dohodak građana, unet broj pasoša, ili ako do dana postavljanja poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana na portal Poreske uprave nije podneta odgovarajuća poreska prijava o ostvarenim prihodima fizičkog lica, te poreski organ ne raspolaže potrebnim podacima u datom momentu i dr.) i postavila je na portal Poreske uprave, poreski obveznici, koji su u kalendarskoj 2022. godini ostvarili dohodak viši od 3.719.376,00 dinara, u obavezi su da sami popune i podnesu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, najkasnije do 15. maja 2023. godine.

Za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje Kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od nadležnih sertifikacionih tela u Republici Srbiji.

Sve informacije o nabavci i korišćenju Kvalifikovanog elektronskog sertifikata, mogu se dobiti na sajtovima ovlašćenih sertifikacionih tela (npr. Sertifikaciono telo MUP RS (besplatno sa ličnim kartama sa čipom), Sertifikaciono telo Pošte - Javno preduzeće pošte Srbije, Sertifikaciono telo Privredne komore Srbije i dr.)

U slučaju da poreski obveznik ne poseduje Kvalifikovani elektronski sertifikat, za pristup portalu Poreske uprave može ovlastiti drugo lice, rezidenta Republike Srbije koje poseduje Kvalifikovani elektronski sertifikat, podnošenjem ovlašćenja za upotrebu elektronskih servisa (PEP obrazac) nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu svog prebivališta/boravišta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike