Mali: Finansije su nam stabilne, inflacija pada

28.03.2024

09:23

0

Penzije smo u poslednje dve godine povećali za 56 odsto - rekao je on

Mali: Finansije su nam stabilne, inflacija pada
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Inflacija u Srbiji pada i u maju će se vratiti u ciljani okvir od 3,0 plus minus 1,5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i ponovio da je sa MMF-om dogovorena promena obračuna cene gasa za privredu od 1. maja.

Time se, kaže, želi pomoći privredi, da plate budu veće i da se otvaraju nova radna mesta. Mali je rekao gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je na razgovorima sa MMF-om bilo reči i o mogućem povećanju penzija.

- Penzije smo u poslednje dve godine povećali za 56 odsto, a videćemo u avgustu ili septembru kako stojimo i da li deo novca koji ćemo imati možemo da damo građanima - rekao je on.

Profimedia
 

Naglasio je da je stanje javnih finansija u Srbiji stabilno, da na državnom računu imamo oko 453 milijarde dinara i da država sve obaveze ispunjava na vreme.

Naveo je da je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sve aspekte srpske ekonomske politike ocenila kao dobre i veoma uspešne i pohvalila otpornost srpske privrede.

- Najvažnija finansijska institucija na svetu, potvrdila je da nam je svaki makroekonomski pokazatelj dobar - istakao je on.

Naglasio je da je Srbija prošle godine zabeležila rast od 2,5 odsto, dok je bruto domaći proizvod premašio 69 milijardi evra.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
Siniša Mali 

Ponovio je da je stopa nezaposlenosti u zemlji 9,1 odsto i istakao da je prosečna januarska zarada dostigla sumu od 818 evra i da bi ona do kraja ove godine trebalo da iznosi 930 evra, a do 2027. godine 1.400 evra, dok bi te godine minimalna plata i prosečna penzija trebalo da budu 650 evra.

Naglasio je da je izložba EXPO 2027. najveća razvojna šansa Srbije i da se očekuje da je poseti oko tri miliona posetilaca. Mali je naveo da se ne odustaje ni od jedne investicije i da se trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica, što su prema njegovim rečima novi izvori rasta, budući da posle puteva dolaze nove fabrike.

- Do 2027. godine bruto domaći proizvod će dostići 100 milijardi evra i Srbija će tada biti mnogo drugačija nego ona iz 2012, kada je BDP bio 33 milijarde - zaključio je Mali.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike