Pohvalan izveštaj Moneyval o Srbiji: Napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

18.03.2024

13:59

0

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je izveštaj kao potvrdu da smo na pravom putu

Pohvalan izveštaj Moneyval o Srbiji: Napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Republika Srbija je ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, zaključak je u danas objavljenom izveštaju Manival-a (MONEYVAL), nadzornog tela Saveta Evrope.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je izveštaj kao potvrdu da smo na pravom putu i istakao da ove dobre vesti utiču na poboljšanje imidža zemlje u međunarodnoj javnosti.

-Srbija je unapredila režim za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno kada je reč o usklađenosti sa preporukom o novim tehnologijama, iz kategorije „delimično u skladu“ prebačeni smo u kategoriju „uglavnom usklađeno“ i to za 35 od 40 preporuka i ovaj iskorak je naš konkretan vidljivi rezultat rada na ovom polju u prethodne tri godine kada smo preduzeli dodatne mere unapređivanja, rekao je Mali nakon objavljivanja izveštaja.

On je dodao ovo znači da smo usklađeni sa svih 40 preporuka, te da smo jedina zemlja u širem regionu koja se time može pohvaliti.

Pohvale rezultat sprovođenja reformi

Mali je istakao da su konstantne pohvale međunarodnih institucija koje stižu u Srbiju rezultat mukotrpnog sprovođenja sveobuhvatnih reformi u prethodnoj deceniji i da su snažna motivacija da nastavimo sa njima.

-Sa ovim rezultatom više nismo u obavezi da podnosimo izveštaje na evaluaciju, ali smo snažno podstaknuti da nastavimo rad na unapređenju svih sistema koji od Srbije čine bolje mesto za život, poručio je potpredsednik Vlade. 

 

 

Mali je objasnio da ovakve stvari čine Srbiju još atraktivnijom za strane investitore, što za našu zemlju znači više fabrika, više novih radnih mesta i veće plate.  

Zbog toga su sve ove stvari koje se možda golim okom ne mogu videti za građane Srbije veoma važne i pokazuju našu posvećenost rastu i razvoju naše ekonomije, zaključio je ministar. 

Manival je saopštio da je od novembra 2021. Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.

Komitet eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.

Manival procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima u pogledu neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja širenja oružja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike