Onlajn ugovori sa bankama sve češći i u Srbiji, a uzletela video-identifikacija

18.03.2024

11:36

0

Autor: R.B.

U Srbiji je prošle godine zaključeno 176.090 ugovora na daljinu između banaka i klijenata

Onlajn ugovori sa bankama sve češći i u Srbiji, a uzletela video-identifikacija
Ilustracija - Copyright Pixabay

Korisnici finansijskih usluga u Srbiji prate trendove digitalizacije, a među novim uslugama koje su omogućene sve više se koristi i ugovaranje na daljinu. U Srbiji je prošle godine zaključeno 176.090 ugovora na daljinu između banaka i klijenata, što je za 13,6% više nego 2022. godine, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Što je zapanjujuće, od pomenutog broja ugovora, njih 37.427 zaključeno je uz primenu video-identifikacije korisnika, što je za 73% više nego 2022. godine.

Kod ovakvog načina zaključivanja korisnik upotrebom računara prvi put ugovara korišćenje usluga banke, a njegova identifikacija obavlja se video-vezom.

Iz NBS su pojasnili da je reč o situaciji kada klijent od kuće ili s bilo kog mesta koje njemu odgovara upotrebom elektronskih uređaja ugovori korišćenje finansijske usluge sa bankom ili drugim pružaocem finansijskih usluga.

Kada je reč o ugovorima zaključenim elektronskim putem, njih je bilo 138.663, za četiri odsto više nego 2022. godine, a u ovom slučaju korisnik već ima zaključen poslovni odnos s pružaocem finansijskih usluga i želi da ugovori korišćenje dodatnih usluga.

Od ukupnog broja ugovora zaključenih na daljinu, njih 21% se odnosi na ugovore zaključene video-identifikacijom, što predstavlja porast udela u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj procenat iznosio 14%.

Gledano prema vrsti finansijskog proizvoda, lane je u odnosu na 2022. godinu najviše poraslo ugovaranje na daljinu usluge otvaranja platnog računa, i to za 103%, a sledi ugovaranje oročene i štednje po viđenju za 51%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike