Gotovo, posle 12 godina: Agrobanka konačno likvidirana

23.02.2024

14:54

0

Autor: R.B.

Stečaj jedne od svojevremeno vodećih banaka u zemlji je završen posle 12 godina

Gotovo, posle 12 godina: Agrobanka konačno likvidirana
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Početkom februara ove godine zvanično je zaključen stečaj u „Agrobanci“, banci na koju je država potrošila oko 370 miliona evra u pokušaju da sanira štetu.

Šteta je nastala, prema zvaničnoj verziji, kada je utvrđeno da "kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju", kako je tada obrazložila centralna banka, piše portal Biznis.

Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u „Agrobanku“ krajem 2011. godine, da bi joj oduzela dozvolu za rad 25. maja 2012. godine.

Epilog dvanaestogodišnjeg stečaja je stečajna masa u vrednosti od 1,64 milijarde dinara, koji će podeliti akcionari, među kojima je najveći država Srbija sa nešto više od 20% akcija.

Od imovine najpoznatija je njena zgrada u samom centru Beograda, u Sremskoj ulici nadomak Knez Mihailove. Ta zgrada, u kojoj već posluju neki sektori Ministarstva finansija, rešenjem Privrednog suda u Beogradu biće uknjižena na Republiku Srbiju.

Država je u deobi viška stečajne mase "dobila" ukupno 321,5 milion dinara – odnosno oko 161 milion dinara u novcu, tri akcije brokerske kuće "Tržište novca AD Beograd", kao i potraživanja i svih spornih prava iz neokončanih izvršnih postupaka i parnica u vrednosti od oko 1,5 miliona evra.

Ostali akcionari imaju pravu na deobu 80 odsto viška stečajne mase, odnosno oko 1,27 milijardi dinara u novcu.

Centralni registar za hartije od vrednosti (CRHoV) je inače ispisao 4.211 preferencijalnih akcija „Agrobanke“ nominalne vrednosti 10.000 iz registra i čak 788.903 akcije iste nominalne vrednosti usled zaključenog stečajnog postupka.

"Večni bankrot"

Tako je okončan jedan od stečajeva banaka, koji čak nije ni među dužima, iako je trajao 12 godina, a čak nije ni jedini u vezi „Agrobanke“, s obzirom na to da je u stečaju i njena naslednica pod upravom države „Nova Agrobanka“, nastala u procesu spasavanja originalne banke, takođe 2012. godine.

Zatvaranje svih slučajeva bankrotiranih velikih banaka (Jugobanka, Beobanka, Beogradska banka, Invest banka) iz Agencije za osiguranje depozita, koja se time bavi u finansijskom sektoru (Agencija za licencirane stečajnih upravnika u privrednom) najavljivano je za do kraja 2023. godine.

Te banke su i posle dve decenije od ulaska u stečaj i dalje u tom statusu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike