Naučite da koristite eKatastar, ako vam je nekretnina draga

13.03.2024

15:39

0

Autor: R.B.

Iz Republičkog geodetskog zavoda pozivaju građane i vlasnike nekretnina da se upoznaju da digitalnim uslugama Katastra kako ne bi bili prevareni

Naučite da koristite eKatastar, ako vam je nekretnina draga
Ilustracija - Copyright Profimedia

„List nepokretnosti“ je izbačen iz upotrebe, pa je tako jedino aktuelan izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti u digitalnom obliku, podsetili su danas iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) povodom aktuelnih prevara oko iznajmljivanja prostora i zloupotrebe izvoda iz baze Katastra.

– Ukoliko naučite kako da koristite naše servise, imaćete potpuni uvid i kontrolu nad svojim nepokretnostima. RGZ garantuje bezbednost i sigurnost vlasništva nad imovinom upisanom u katastar, a digitalni izvodi iz baze podataka katastra onemogućavaju da budete žrtva prevarnih radnji kao što je falsifikovanje i slično – saopšteno je iz RGZ.

Republika Srbija i RGZ su prevaziđenu verziju papirnog lista nepokretnosti izbacili iz upotrebe, baš zbog toga što je papir moguće falsifikovati i na taj način zloupotrebljavati, navodi se u saopštenju RGZ.

Danas je digitalni izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti potpuno siguran i zaštićen od bilo kakve vrste zloupotreba, a najvažnije od svega je da je građanima besplatno dostupan putem eKatastra.

– Takođe, želimo da istaknemo da za bilo kakav postupak pred državnim organima, građanima apsolutno nije potreban nikakav dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima, jer su sve državne institucije povezane preko magistrale državnih organa i dužne su da izvrše uvid u bazu katastra nepokretnosti – navodi se u saopštenju.

Iz RGZ pozivaju građane da aktivno učestvuju u zaštiti svoje imovine, korišćenjem 28 digitalnih servisa RGZ-a, koji su besplatni i lako dostupni.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike