Digitalizacija u Srbiji koja „radi“: Katastru stiže četiri puta više zahteva

05.01.2024

10:47

0

U prva dva meseca digitalnog upisa u katastarski sistem u Geodetskom zavodu znatno uvećan broj prijava

Digitalizacija u Srbiji koja „radi“: Katastru stiže četiri puta više zahteva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od kada se početkom novembra prešlo na novi sistem upisa starih isprava u katastar, odnosno potpuno digitalno podnošenje zahteva preko advokata, podneto je 14.347 zahteva, što je za oko četiri puta više nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Od toga je više od 55% pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što, kako su ocenili u RGZ, pokazuje da je novi sistem upisa u skladu sa potrebama i navikama građana.

Iz RGZ su istakli da od primene novog sistema, nije bilo nijednog tehničkog problema niti prigovora ni od strane advokata ni od strane građana, te da je zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, broj advokata profesionalnih korisnika katastra povećan za 1.150 i danas iznosi 4. 511, dok je broj geodetskih organizacija 681.

To, kako su objasnili, praktično znači da umesto tradicionalnih 170 fizičkih šaltera, građani sada imaju više od 5.000 elektronskih šaltera koji rade neprekidno.

Prema podacima Zavoda lane je broj zahteva za upis u katastar nepokretnosti povećan za 30% u odnosu na 2.022. godinu i iznosio je 1.305.331.

Spisak advokata i geodetskih organizacija građanima je dostupan na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs klikom na polje "Upis u katastar".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike