MMF u trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom

13.03.2024

13:21

0

Delegacija MMF-a dolazi sutra radi redovne revizije, prvi sastanak u NBS

MMF u trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom
Delegacija MMF-a u Srbiji - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Misija MMF započeće sutra posetu Srbiji povodom treće revizije aranžmana koji naša zemlja ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a prvi sastanak biće održan u Narodnoj banci Srbije.

Delegaciju MMF u razgovoru sa predstavnicima centralne banke i Vlade Srbije predvodiće šef misije, Donal Mekgetigen.

Plenarni sastanak delegacija MMF i Narodne banke Srbije planiran je sutra u 9.30 časova, najavljeno je iz NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo je u decembru 2023. odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je Narodna banka Srbije i navela da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao "aranžman iz predostrožnosti" jednu reviziju ranije nego što je bilo planirano.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućila je povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja).

S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (to jest bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, saopštila je NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra (1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u), u trajanju od 24 meseca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike