MMF otišao, Srbija ide u stendbaj aranžman

02.11.2022

09:08

0

Autor: 24sedam

Sastankom u Narodnoj banci Srbije završeni su zvanični razgovori Misije MMF s delegacijom Srbije

MMF otišao, Srbija ide u stendbaj aranžman
Međunarodni monetarni fond - Copyright Profimedia

Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je posetu Srbiji u okviru poslednje revizije aktuelnog aranžmana, poznatog kao "čuvarkuća“, a u razgovorima sa nadležnim fiskalnim i monetarnim vlastima dogovoren je novi ali promenjeni aranžman.

Klasičan stendbaj aranžman bi, ukoliko to odobri Bord direktora MMF, trebalo da zameni postojeći Instrument za koordinaciju politike, koji ne podrazumeva povlačenje sredstava Fonda.

Poseta je završena razgovorima u Narodnoj banci Srbije, gde je ocenjeno da srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova.

- Predloženi stendbaj aranžman biće dodatna podrška finansiranju u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, a podržaće i makroekonomske politike i napore vlasti na sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike. Stendbaj aranžman će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike i nadovezaće se na reformsku agendu Instrumenta, uz uvažavanje tekućih izazova -  navedeno je u saopštenju NBS.

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI) iz juna 2021. godine.

Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (Stand-by Arrangement - SBA), čiji je fokus na nastavku vođenja odgovorne ekonomske politike, uz dodatnu podršku finansijskoj stabilnosti u periodu vanrednih svetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza.

Konstatovano je da tekuće pooštravanje monetarnih uslova ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije, kao i da su vlasti sprovele i dodatne mere kako bi ublažile udar na troškove života stanovništva.

- Obuzdavanje inflacije jeste prioritet broj jedan za nosioce politika širom sveta, ali je važno da se odredi i prava mera reakcije. U Srbiji to radimo postepenim, ali kontinuiranim zaoštravanjem monetarnih uslova, koje smo započeli u oktobru prošle godine. Kroz postepen pristup uvažava se činjenica da inflatorni pritisci dolaze od faktora sa strane ponude i istovremeno se vodi računa i o rastu privredne aktivnosti - rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda, dalja kombinacija makroekonomskih mera trebalo bi da bude takva da obezbedi smanjenje inflacije i podrži stabilnost deviznog kursa. Važno je da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku, ali i da se u budžetu zadrži visok nivo kapitalnih rashoda kako bi se rešile znatne infrastrukturne potrebe Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike