Globalna ekonomija iznenađujuće otporna: Svetski samit vlada šalje optimističnu sliku iz Dubaija

12.02.2024

23:13

0

Iako su ekonomski izazovi usled geopolitičkih tenzija i ratova i dalje veliki, svet može da bude otimističan u prognozama

Globalna ekonomija iznenađujuće otporna: Svetski samit vlada šalje optimističnu sliku iz Dubaija
Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

U Dubaiju se održava Svetski samit vlada, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić. Glavno izlaganje imala je na otvaranju, a tema je bila Budućnost mobilnosti. 

Iako su ekonomski izazovi usled geopolitičkih tenzija i ratova i dalje veliki, svet može da bude otimističan u prognozama.

Optimistična je i na 11. Svetskom forumu vlada u Dubaiju direktorka MMF-a. Prognoza za globalnu ekonomiju, primećuje, bila je iznenađujuće otporna. Rast je premašio očekivanja u prošloj godini, a očekuje se da će globalna inflacija pasti tokom godine.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković
 

Kao optimističnu ili čak futurističku mnogi su ocenili knjigu o Četvrtoj industrijskoj revoluciji osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba. Devet godina kasnije njegova predviđanja se ostvaruju.

- U novom inteligentnom dobu, tehnologija nije samo oruđe ili proširenje ljudskih sposobnosti, ona je sredstvo u oblikovanju sveta u kome svaki pojedinac ima priliku i mora da dostigne svoje maksimalne mogućnosti - rekao je predsednik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klaus Švab.

Na tom tragu je i domaćin skupa. Godišnji plan sa prioritetima je njegov predlog.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković
 

- Kada bismo čitali dnevne vesti, našli bismo tužan svet, pun negativnih događaja. Naš dan se ne završava sve dok ne nacrtamo kartu budućnosti koja poziva na optimizam kao izazov za bolju budućnost - ističe šef diplomatije UAE Mohamed al Gergavi.

Drugu godinu zaredom delagaciju iz Srbije na Samitu u Dubaiju predvodi predsednica Vlade.

- Srbija se promenila znatno u proteklih sedam, osam godina. Postali smo zemlja koja je ekonomski uglavnom bila vođena poljoprivredom. Ali onda smo shvatili da u vreme četvrte industrijske revolucije manje zemlje poput Srbije mogu da rade kao start-ap nacije. Mi smo škola. Možemo brže da usvajamo znanje i da se menjamo. Imamo tradicionalno snažno STEM obrazovanje. I ako uhvatimo korak sa svim promenama, možemo postati jedan od vođa i pobednika četvrte revolucije - istakla je predsednica Vlade Srbiej Ana Brnabić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike