Kreditni aranžman sa MMF poslat „u rezervu“ pre roka

21.12.2023

16:06

0

Autor: R.B.

Međunarodni monetarni fond je u Vašingtonu potvrdio da se stend-baj aranžman sa Srbijom (prevremeno) menja u „aranžman iz predostrožnosti“

Kreditni aranžman sa MMF poslat „u rezervu“ pre roka
Sa sastanka predstavnika Srbije i MMF u Beogradu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) doneo je 21. decembra odluku o uspešnom završetku druge revizije rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom (odobrenim kreditom ako zatreba).

Na zahtev Srbije stend-baj aranžman je preveden u „aranžman iz predostrožnosti“, koji je pokazatelj niže  stepena urgentnosti,  to samo nakon dve revizije postoježeg ugovora.

- Činjenica da je odluka i ovog puta doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora – što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre ekonomske politike, a time i dobre makroekonomske rezultate – dodatna je potvrda da je Srbija na odličnom putu rasta”, istakla je guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Odbor direktora MMF-a zaključuje da makroekonomski rezultati Srbije u okviru dogovorenog programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa i rekordno visoke devizne rezerve. Planirani fiskalni deficit za 2024. godinu dodatno je smanjen u odnosu na 2023. godinu, a istovremeno daje prostor za potrebne kapitalne investicije.

Na čekanju 400 miliona evra

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućuje povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja). S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (tj. bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana.

U prilog dobrim ocenama, MMF i ovoga puta ocenjuje da Republika Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program, ističu iz NBS i nabrajaju uspehe dosadašnje politike:

  • Svi kriterijumi na osnovu kojih se prate rezultati programa jesu ispunjeni, a sprovođenje programa strukturnih reformi se nastavlja;
  • Uprkos izazovnom globalnom okruženju, očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,5% u 2023. godini, a zatim, sa oporavkom domaće tražnje, i njegovo ubrzanje na 4,5% u 2025. godini;
  • Tržište rada je snažno, a u narednim godinama očekuje i dalji pad nezaposlenosti;
  • Inflacija je na snaž
  • Bankarski sektor je likvinoj silaznoj putanji, u ciljane okvire će se vratiti u toku 2024. godine;
  • Devizne rezerve su na rekordnom nivou;
  • Deficit tekućeg računa platnog bilansa je znatno smanjen (očekuje deficit od svega 2,3% bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, a nakon toga njegovo zadržavanje na nivou do 3,5% bruto domaćeg proizvoda u naredne dve godine);
  • Nastavljeni su snažni prilivi stranih direktnih investicija, što očekuje i u narednom periodu;
  • Finansijska stabilnost zemlje je očuvana;
  • dan i dobro kapitalizovan;
  • Vlasti su posvećene sprovođenju dogovorenih politika, fiskalna konsolidacija se nastavlja u skladu s programom, uz dalji pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu;
  • Do kraja 2025. godine očekuje dalji pad fiskalnog deficita na 1,5% bruto domaćeg proizvoda, kao i pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu na ispod 50%. Istovremeno, očekuje i zadržavanje visokih kapitalnih investicija države;
  • S nižim globalnim cenama energije i korekcijom tarifa, finansijska pozicija kompanija u energetskom sektoru je popravljena.

Ministar Mali: Na računu 500 milijardi dinara

Ministar finansija Siniša Mali je rekao povodom odluke iz Vašingtona da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, da su makroekonomski pokazatelji dobri i reforme ispravne, što potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije.

- Na računu države imamo oko 500 milijardi dinara, a ove godine očekujemo i rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od oko 4,5 milijardi evra. Ono što je veoma važno jeste i da se inflacija od aprila nalazi na silaznoj putanji i da su bruto devizne rezerve na kraju novembra iznosile čak 24,16 milijardi evra – Istakao je Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike