Inflacija i dalje pod lupom: NBS ne dira kamate

07.03.2024

12:08

0

Autor: G.M.Š.

Srpska centralna banka odlučila da i dalje zadrži kamatne stope na visokom niovu

Inflacija i dalje pod lupom: NBS ne dira kamate
Narodna banka Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50%. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%), saopšteno je iz NBS.

Odluku o zadržavanju referentne kamatne stope Izvršni odbor pravda kao i u prethodnih osam meseci – inflacija pada ali su globalni inflatorni pritisci (geopolitičke tenzije i dalja fragmentacija svetskog tržišta) i dalje povišeni i treba biti oprezan.

U NBS povratak inflacije u granice cilja (3±1,5%) očekuje sredinom ove godine.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu. Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred ukazuju na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike, ističu iz centralne banke.

Inflacija u stabilnom padu

Inflacija u Srbiji je i početkom ove godine nastavila da se kreće opadajućom putanjom. U skladu s procenama iz februarske srednjoročne projekcije Narodne banke Srbije, u januaru je iznosila 6,4%, kažu iz banke.

Daljem usporavanju inflacije doprineli su slabljenje troškovnih pritisaka i visoka baza kod cena hrane, kao i efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, koji su uticali i na snižavanje bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na 5,9% međugodišnje u januaru.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije, njen povratak u granice cilja sredinom ove godine, a zatim približavanje centralnoj vrednosti cilja krajem ove godine i kretanje oko tog nivoa u srednjem roku. Tome će doprineti efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. aprila 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike