I Grci odlaze sa Beogradske berze?

05.03.2024

09:40

0

Autor: R.B.

Država značajno povećala udeo u srpskom tržištu privatnog kapitala

I Grci odlaze sa Beogradske berze?
Copyright Pixabay

Država Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58%, posle dokapitalizacije upisom novoemitovanih akcija. Istovremeno, došlo je do smanjenja udela u vlasništvu Atinske berze (Athex) u Beogradskoj berzi, koja sada poseduje samo 4,75%, piše Biznis.rs.

To je još jedna tmurna vest sa Beogradske berze, nakon najava da bi neke od viđenijih kompanija mogle da se delistiraju sa berze.

Kako portal saznaje, država je upisala 4.802 akcije nominalne vrednosti 30.200 dinara, emitovane na osnovu Odluke usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Berze o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci Beogradska berza emitovala je 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje su mogli da kupe samo postojeći akcionari, istekao je 26. februara.

Ukupna vrednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj ceni.

Ko su vlasnici srpske berze?

Vlasnička struktura berze posle ove dokapitalizacije promenila se utoliko što je država značajno povećala svoje učešće. Sada Republika Srbija poseduje 77,58% kapitala, dok je krajem januara imala 51,71% akcija.

Među pet najvećih akcionara i dalje, paradoksalno, spadaju dve velike državne banke koje su u stečaju više od dve decenije – Beogradska i Beobanka sa 6% odnosno 4,7% akcija. I njihovi udeli su smanjeni u odnosu na kraj januara, kada su iznosili 12,98% i 10,34%.

Atinska berza, je u Beogradsku berzu ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“. Prvobitno je posedovala 10,24% akcija, da bi po okončanju dokapitalizacije danas posedovala 4,75%.

Kako piše Biznis.rs direktor Beogradske berze Ivan Leposavić se 31. januara sastao sa Andreasom Daskalakisom, direktorom odeljenja za nova tržišta i međunarodni poslovni razvoj Athex Exchange Group, kompanije koja je vlasnik Atinske berze.

– Istražili smo uzbudljive mogućnosti za dalju saradnju i nove zajedničke inicijative sa našim cenjenim partnerima iz Grčke – saopštila je Beogradska berza putem zvaničnog LinkedIn profila.

Daskalakis je, inače, i dalje član Nadzornog odbora Beogradske berze.

Svi ostali akcionari naše Berze sada imaju manje od 2% akcija, uključujući tu i "Banku Poštansku štedionicu" kao i "Dunav osiguranje", "Mobtel – PTT" (čiji je jedini vlasnik "Pošta Srbije") i još tri banke u stečaju – "Nova Agrobanka“, "Razvojna banka Vojvodine" i "Univerzal banka".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike