Kupili kuće za po 1 evro u Italiji: Da li je ovaj potez zaista vredan truda i novca?

04.03.2024

20:23

0

Autor: 24sedam

Kupovina kuća po ceni od jednog evra u Italiji privukla je pažnju širom sveta, a oni koji su u ovoj zemlji zaista kupili nekretninu za evro otkrivaju da li se to isplati

Kupili kuće za po 1 evro u Italiji: Da li je ovaj potez zaista vredan truda i novca?
Copyright Profimedia

Kupovina kuća za simboličnu cenu od jednog evra u Italiji postala je poznata širom sveta tokom poslednjih godina. Ova inicijativa, poznata kao "Kuća za 1 evro", osmišljena je s ciljem revitalizacije napuštenih ruralnih naselja i privlačenja stranih investitora koji bi obnovili ove nekretnine.

Međutim, kao i u većini slučajeva, postoji i druga strana medalje. Mnogi koji su se odlučili na ovaj korak svedoče o brojnim izazovima s kojima su se suočili tokom procesa renoviranja i adaptacije ovih nekretnina.

Rubiju Danijels, građevinskog stručnjaka iz Kalifornije, privukla je ova ideja pa je odlučila da investira u tri kuće u Mesomeliju na Siciliji. Iako je cena nekretnina bila simbolična, ubrzo je shvatila da će troškovi renoviranja biti znatno veći od planiranog. Prva kuća je zahtevala investiciju od 35.000 evra, više nego što je prvobitno planirala. Ipak, Rubija ističe da je ceo proces bio izazovan, ali i uzbudljiv, te da verovatno ne bi mogla da priušti takvu investiciju u Kaliforniji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 1EuroHouses (@1eurohouses)

 

Slično iskustvo imala je i Meredit Tabon iz Čikaga, koja je takođe kupila kuću za jedan evro na Siciliji. Iako je planirala da potroši oko 40.000 evra na renoviranje, krajnji troškovi su iznosili neverovatnih 425.000 evra. Tokom četiri godine, Meredit je redovno posećivala Siciliju kako bi nadgledala radove i učestvovala u procesu obnove. Iako je priznala da je bilo nerviranja i stresa, istakla je da nikada nije posumnjala u ispravnost svog izbora.

 

 

Ipak, nije svako iskustvo tako skupo. Postoje i oni koji su uspeli da renoviraju svoje kuće za znatno manje novca, ponekad čak i za desetak hiljada evra. Ključ uspeha leži u temeljnom istraživanju i proceni stanja nekretnine pre kupovine, kako bi se realno procenili troškovi renoviranja.

Dok su neki investitori zadovoljni svojim izborom i konačnim rezultatima, drugi su suočeni sa znatno većim troškovima i naporima nego što su prvobitno očekivali. Bez obzira na sve, ova inicijativa ostaje primer pokušaja oživljavanja zapuštenih ruralnih područja i prilika za one koji su spremni da se uhvate ukoštac sa izazovima renoviranja i obnove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike