Sara i Luka su kupili kuću na Siciliji za 1 evro: Pogled na more je nestvaran, ali ima jedna caka

22.08.2023

07:20

0

Ova priča pokazuje kako se avanturistički duh, vera u potencijal i želja za boljom budućnošću mogu spojiti kako bi se oživeli ruralni delovi zemlje

Sara i Luka su kupili kuću na Siciliji za 1 evro: Pogled na more je nestvaran, ali ima jedna caka
Ilustracija/ Sicilija - Copyright Pixabay

Priča o mladom bračnom paru Sari i Luki, koji su se 2020. godine preselili iz Argentine na Siciliju kupovinom kuće za samo jedan evro, oslikava fascinantnu inicijativu italijanske vlade za obnovu napuštenih sela.

Ova priča pokazuje kako se avanturistički duh, vera u potencijal i želja za boljom budućnošću mogu spojiti kako bi se oživeli ruralni delovi zemlje.

Međutim, kada su pristali da kupe ovo imanje, oni nisu mogli da vide koliko je ono ruinirano i koliko će im biti potrebno vremena i novca da ga potpuno obnove. Upravo u tome je i caka ove ponude. Iako naizgled deluje bajkovito, kuće su ruinirane, napuštene i zarasle u korov.

U većini slučajeva je potrebno renoviranje iz temelja, a budući vlasnici moraju pre renoviranja da polože depozit od 5.000 evra za kuću. Zatim se obavezuju da će kuću renovirati tokom naredne tri godine. Isto tako, vlasnici su dužni da plate svu papirologiju potrebnu za prenos vlasništva. S druge strane Italija obećava da će opština da favorizuje kupce koji planiraju da angažuju lokalne radnike, koriste domaće materijale i renoviraju u najkraćem roku.

Projekat italijanske vlade ima tri ključne ciljeve:

1. Naseljavanje napuštenih sela: Kroz ponudu nekretnina za simboličnu cenu od jednog evra, cilj je privući nove stanovnike i oživeti mesta koja su godinama bila napuštena.

2. Stimulacija ekonomije sela: Dolazak novih stanovnika dovodi do potrebe za lokalnim uslugama, materijalima i radnom snagom, što može podstaći lokalnu ekonomiju i privući investicije.
3. Bolja budućnost sela: Kroz obnovu i naseljavanje, selima se pruža šansa za obnovu infrastrukture, revitalizaciju kulture i očuvanje tradicije.

Iako ponuda deluje primamljivo, potencijalni kupci moraju biti svesni da renovacija ovih kuća zahteva značajne napore, vreme i finansijska ulaganja. Ruinirane kuće zahtevaju temeljne popravke i obnovu, a budući vlasnici su obavezni da izvrše renovacije u naredne tri godine.

Sara i Luka su primer hrabrosti i posvećenosti, pokazujući da se uz trud, entuzijazam i zajednički rad može stvoriti nova i bolja budućnost.

Njihova priča ukazuje na potencijal koji se krije u projektima obnove napuštenih sela, kao i na važnost podrške lokalnoj ekonomiji i zajednici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike