Skandal na Siciliji: Bivši gradonačelnik i političari pod istragom zbog veze sa mafijom! (VIDEO)

01.03.2024

18:42

0

Osumnjičeni se terete za veze ili članstvo u mafijaškom klanu 'Nardo' koji deluje na severu provincije Sirakuza i smatra se delom Koza Nostre

Skandal na Siciliji: Bivši gradonačelnik i političari pod istragom zbog veze sa mafijom! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

U petak su karabinjeri u sicilijanskoj provinciji Sirakuza uhapsili dvanaest osoba u okviru istrage koja se tiče navodne kupovine glasova,mafijačkog udruživanja,  iznude i krivičnih dela povezanih sa drogama. 

Deset osumnjičenih je poslato u zatvor, dok su dvoje stavljeni u kućni pritvor. Među osumnjičenima je i Đuzepe Sorbelo, bivši član izvršnog organa Sicilije i bivši gradonačelnik gradića Melili, u blizini Sirakuze.

Osumnjičeni se terete za veze ili članstvo u mafijaškom klanu 'Nardo' koji deluje na severu provincije Sirakuza i smatra se delom Koza Nostre  sa sedištem u Kataniji.

Navodno su koristili zastrašivanje kako bi direktno ili indirektno preuzeli kontrolu nad nekoliko preduzeća u provinciji Sirakuza, posebno u poljoprivredi.

Sorbelu se na teret stavlja prihvatanje dogovora koji uključuje obećanja da će raditi na oslobađanju iz zatvora sina člana klana i novac u zamenu za glasove na lokalnim izborima 2022. godine u Melili. Izbori su dobijeni od strane trenutnog gradonačelnika, Đuzepea Carte, koji je takođe savetnik u sicilijanskoj regionalnoj skupštini, sa 75% glasova.

Ovaj slučaj baca svetlo na duboke veze između organizovanog kriminala i lokalne politike na Siciliji, ističući kontinuirani uticaj mafije na javni život i ekonomiju regije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike