Ovo italijansko selo pojavljuje se tek svakih nekoliko decenija: Očekuje se da će iz vode "izroniti" 2024. godine! (VIDEO)

14.01.2024

12:52

0

Ovo selo se nalazi u provinciji Luka u Toskani, oko sat i po severno od Pize

Ovo italijansko selo pojavljuje se tek svakih nekoliko decenija: Očekuje se da će iz vode "izroniti" 2024. godine! (VIDEO)
Copyright Profimedia

Selo Fabbriche di Careggine je kao italijanska Atlantida.

Pre nekoliko decenija ovo selo, nekada sa mnogo stanovnika, potopljeno je da bi se napravilo mesto za veštačko jezero Vagli.

Do sada je voda ispuštana 1958, 1974, 1983. i poslednji put 1994. godine. Tada je izgled sela postao atrakcija, a prema pisanju italijanskog časopisa "Dove", 1994. godine ga je navodno posetilo milion ljudi.

Povremeno, međutim, ovo selo izroni iz vode. Ove godine bi to trebalo da se dogodi prvi put u više od 30 godina.

Ovo selo se nalazi u provinciji Luka u Toskani, oko sat i po severno od Pize.

Profimedia
 

 

Njegova istorija seže u daleku prošlost još u 13. veku su se tu naselili kovači koji su nabavljali gvožđe iz obližnjeg planinskog masiva Monte Tambura.

U 17. veku Fabriče di Karegine je postalo jedno od najvažnijih mesta za proizvodnju gvožđa u Italiji, a početkom 1900-ih selo je čak trgovalo mermerom, piše Travel Book.

 

 

Stanovnici su morali da napuste svoje domove i presele se u Vagli di Sotto. Naime, izgradnjom gigantske brane visoke 96 metara, u vodama jezera Lago di Vagli, danas najvećeg veštačkog jezera u Toskani, nestalo je celo selo Fabriše di Karegine.

Međutim, Fabriše di Karegine nije zauvek izgubljeno. Od potonuća sela 1953. godine pojavilo se već četiri puta. Razlog je jednostavan, kada se jezero održava, radnici puštaju vodu. Tada postaju vidljive srednjovekovne ruševine, uključujući crkvu San Teodoro iz 1590. godine.

Prema pisanju lokalnog portala „Intoskana“, neobično selo trebalo bi ponovo da izroni iz vode na proleće 2024. godine. Prvobitno je brana trebalo da bude ispražnjena još 2016. godine, ali je taj datum nekoliko puta odlagan, između ostalog i zbog pandemije Covida-19, nedostatka vode i malih padavina u tom kraju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike