Bitkoin probio 50.000 dolara

13.02.2024

09:29

0

Autor: R.B.

Posle dve godine niske cene, gde je vrednost padala i do 16.000 dolara, najvrednija kriptovaluta oborila mali rekord

Bitkoin probio 50.000 dolara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bitkoin je na berzama dostigao nivo od 50.000 američkih dolara prvi put u više od dve godine. Rast najvrednije svetske kriptovalute podstaknut je očekivanjima da će američki Fed da smanji kamatne stope u drugom kvartalu, kao i uspešnim početkom rada bitkoin fondova kojima se trguje na berzi (ETF), koji izgleda imaju odloženo dejstvo.

Screenshot:coinmarketcap.com
Bitkoin u poslednjih sedam dana

 

Kriptovaluta je ove godine porasla za 16,3%, u ponedeljak i dostigla najviši nivo od 27. decembra 2021. godine, piše Rojters.

Peter Tiel kupio kripto za 200 miliona dolara

"Faunders fund", kompanija rizičnog kapitala koju je osnovao milijarder Peter Tiel, ponovno ulaže u bitkoin i ether, rekli su izvori Rojtersa, signalizirajući obnovljeni interes Silicijumske doline za tržišta kriptovaluta.

Kompanija je počela da ponovo kupuju bitkoin i  kada je bio ispod 30.000 dolara i uložila je u kriptovalute 200 miliona dolara.

– Nivo od 50.000 američkih dolara je značajna prekretnica za bitkoin nakon što lansiranje spot ETF-a prošlog meseca. Međutim, to nije uspelo da izazove pomak iznad ovog ključnog psihološkog nivoa, čak je dovelo do kratkotrajne rasprodaje – rekao je Antoni Trenčev, suosnivač platforme za kripto kreditiranje „Nekso“.

Tzv. kripto akcije su takođe zabeležile rast u ponedeljak, pa je tako berza Koinbejz porasla za 4,9%, a kripto rudari „Rajot platforms“ i „Maraton digital“ za 10,8% i 11,9%. Akcije softverske firme „Majkrostratedži“, koji je značajan kupac bitkoina, porasle su za 10,2%.

Cena etera, kriptovalute po obimu trgovanja, porasla je za 4,12%, na 2.607,57 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike