Bitkoin vezao pobednički niz

12.02.2024

10:08

0

Autor: R.B.

Najpopularnija digitalna valuta blizu najdužeg pobedničkog niza u godinu dana

Bitkoin vezao pobednički niz
Copyright Profimedia

Bitkoin je veoma blizu da rastom cene ostvari pobednički niz koji je poslednji put viđen pre godinu dana, javlja „Blumberg Adrija“. Na pozitivno kretanje cene utiču nedavno pokrenuti američki ETF spot fondovi, koji direktno ulažu u tu kriptovalutu umesto u derivate koji su povezani sa njom.

Kriptovaluta je dans ojačala za oko 1% na 48.436 dolara na berzi u Singapuru, i time pokazala da je spremna je za sedmi uzastopni dnevni rast. To bi bio najduži niz od januara 2023, pokazuju podaci koje je prikupio „Blumberg“.

Screenshot: Google Finance
Cena bitkoina u poslednjih mesec dana

 

Devet spot bitkoin fondova počelo je trguje kriptovalutom u SAD 11. januara, i dosad je privuklo više od devet milijardi dolara novca od investitora. Fondovi kompanija „Blekrok“ i „Fideliti Investments“ rangiraju se kao najuspešniji ETF-ovi na osnovu novca prikupljenog posle mesec dana na tržištu.

– Postoje naznake sve većeg kretanja institucionalnog novca ka ovoj klasi imovine – rekla je za „Blumberg TV“ Karoline Bauler, izvršna direktorka kripto-platforme „BTC Markets“.

Više od decenije star „Grejskejl bitkoin trast“, najveći portfelj posvećen bitkoinu, pretvoren je u ETF istog dana kada je dozvoljena trgovina. Odliv više od šest milijardi dolara iz „Grajskejlovog“ fonda sada je usporio. Grupa od 10 ETF-ova je ukupno privukla 2,8 milijardi dolara neto.

Euforija oko ETF-ova podstakla je oživljavanje bitkoina prošle godine, te je novčić nakratko prešao 49.000 dolara na dan kada su fondovi počeli da se trguju. Zatim je usledila višednevna rasprodaja i pad cene za 10.000 dolara, dok su investitori knjižili profit i čekali da vide kako će ETF-ovi proći.

Naknadni skok je doveo u razmatranje 50.000 dolara kao sledeći cenovni nivo koji treba osvojiti, a koji je poslednji put viđen 2021.

Optimizam u vezi sa četvorogodišnjim prepolovljavanjem (halving) bitkoina koje treba da se desi u aprilu takođe se širi kroz kripto-sektor. Prepolovljenje smanjuje količinu nagrade koju u bitkoinima dobijaju „rudari“ za rad sa moćnim računarima koji verifikuju transakcije na blokčejnu. Događaj se uglavnom posmatra kao podrška ceni bitkoina, na osnovu pređašnjih iskustava.

Osim uticaja priliva u ETF-ove, treba reći da je raspoloženje prema bitkoinu "tipično pozitivno" tokom novogodišnjih praznika koji su trenutno u toku u Aziji, ocenili su u „Fandstat global advajzorsu“.

Cena bitkoina ostaje za oko 20.000 dolara ispod rekordnog nivoa iz 2021. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike