Bitkoin uzvraća udarac: Za hrabre sad je vreme za kupovinu

14.01.2023

06:33

0

Nakon pola godine niske ali prilično stabilne vrednosti, vodeće kriptovalute su počele da dobijaju na ceni a bitkoin je prešao 20.000 dolara

Bitkoin uzvraća udarac: Za hrabre sad je vreme za kupovinu
Ilustracija - Copyright 24sedam/AP Photo/Richard Drew/Pixabay

Nekadašnja „donja psihološka granica“ je probijena, ovoga puta odozdo, i bitkoin je posle dva meseca veoma niske vrednosti ponovo na iznad 20.000 dolara. Da li je to znak da se pad završio i da je „dotaknuto dno“, teško je još reći, kaže za 24sedam kripto analitičar Igor Mirković, ali je trenutak svakako značajan.

- Sada je zanimljivo vreme za kupovinu, cene su male a izgledi da se bitkoin oporavi po vrednosti dobri. Vodeće kriptovalute su prilično stabilne već šest meseci, što je izuzetno dug period za ovo tržište. I svet to uprkos veoma dramatičnoj kripto sceni gde smo imali velike bankrote, od „Celzijusa“ i „Bajnansa“, hakovanja računa do prevara, zaključno sa „FTX“ berzom. Bitkoin je sve to izdržao -kaže za 24sedam Mirković iz prve srpske kripto menjačnice ECD.rs.

Bitkoin je danas prvi put prešao vrednost od 20.000 dolar u poslednja dva meseca, i najpoznatija svetska kriptovaluta je sa rastom većim od 900 dolara u danu na nivou od gotovo 21.000 dolara. To je više od 26 odsto veća vrednost nego što je bila prvog dana ove godine.

Screenshot: Coinmarketcap
 

Druga valuta po tržišnoj vrednosti, eter, dobij je 86 dolara na vrednosti i sada je prebacio 1.500 dolara za novčić. Uz ovako buran rast, ova valuta povezana sa blokčejn sistemom eterijum, kao i  bitkoin su tek na polovini vrednosti od pre 12 meseci.

- Statistički, zadnji tri do četiri meseca su jedna od najstabilnijih perioda za velike kriptovalute, otkako kripto postoji kao tržište. Pogotovo ako se zna da je ovo najduži period „ber marketa“ (padajućeg tržišta), malo zbog ekonomije generalno a malo i zbog skandala na kriptotržištu. Ne možemo sa sigurnošću govoriti da je dotaknuto dno i sada ide naviše ali svakako je sa ovim cenama ovo period za dobru kupovinu i nov početak.

Screenshot: Coinmarketcap
 

 

A očigledno je iz ovog rasta je da je neko već „prepoznao trenutak“. Međutim, nešto se na tržištu promenilo.

- Iskusni investitori se okreću proverenim valutama i nisu više skloni da ulažu u rizične alternativne koine. Došlo je do raslojavanja valuta, tako da bitkoin dobija više ne jedan ili dva odsto nego po deset ili petnaest a do pre nekog vremena trendi mim valute, kao što je dodž koin, i dalje dugoročno loše stoje. Mislim da se vraća poverenja u bitkoin, eter, kardano… valute koje su već godinama tu i koje su proslavile kriptovalute kao takve. A dodž koin i slične valute, kod kojih su obećavane "kule i gradovi" mogle bi da prođu kao 90 odsto drugih kripta koji su se već ugasili – kaže Mirković.

Screenshot: Coinmarketcap
 

To pokazuju i podaci sa Coinmarketcap, gde se vidi da je pre ovog velikog današnjeg skoka, bitkoin bio na nivou od 1,3 odsto manjem nego pre 90 dana, eter u plusu 9,5 odsto a dodž koin u minusu od 36 odsto. Naravno, poslednji rast je povukao celo tržište pa je i dodž koin u jednonedeljnom plusu koliko i vodeće valute, oko 25 odsto.

Provereno mesto za ulazak u kripto svet

Kriptomenjačnica ECD.rs, pripada privrednom društvu „MCM 965“ koje je 16. decembra od Narodne banke Srbije dobilo licencu za rad sa virtuelnim valutama, na osnovu dozvole Komisije za hartije od vrednosti.

Dozvola se odnosi na prijem, prenos i izvršenje naloga koji se odnose na kupovinu i prodaju virtuelnih valuta za račun trećih lica, za gotov novac, sredstva na računu ili elektronski novac, kao i usluge zamene virtuelnih valuta za virtuelne valute ili za drugu digitalnu imovinu. Dozvola obuhvata i čuvanje i administriranje virtuelnih valuta za račun korisnika.

- Sa strane naših korisnika, dobijanjem licence se ništa nije promenilo, jer oni koriste naše usluge kao i ranije ali oni koji se tek odlučuju da uđu u svet kriptovaluta imaju adresu za koju je i država rekla da je sigurna i proverena. U perspektivi će imati na raspolaganju imati i više proizvoda jer možemo slobodno da osluškujemo želje klijenata. Sa naše strane, licenca Narodne banke, a izdate su samo dve u Srbiji, je velika potvrda našeg rada unazad više od deset godina - kaže Igor Mirković iz ECD.rs.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike