Bitkoin je pušten, sledeći je eterijum ETF?

11.01.2024

11:37

0

Autor: G.M.Š.

Nakon dozvole za rad ETF spot bitkoin fondova tržište je reagovalo rastom druge kriptovalute – eterijuma

Bitkoin je pušten, sledeći je eterijum ETF?
Copyright Profimedia

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) juče je konačno, posle deset godina postojanja bitkoina i dve godine odugovlačenja sa odobrenjem, dala dozvolu za rad ETF fondova koji će ulagati u tu kriptovalutu.

Nakon ovog prelomnog trenutka, potencijalno za ceo finansijski svet a ne samo kriptovalute, deonicama fondova koji će ulagati u bitkoin moći će da se regularno kupuju i prodaju na berzi, kao što je to slučaj sa ETF-ovima koji se bave bitkoin fjučersima, ili nekom drugom imovinom – akcijama, obveznicama, naftom, zlatom…

To neformalno priznanje bitkoina, iako se SEC ograđuje od toga tvrdeći i dalje da je ulaganje u kriptovalute kao nepotpuno regulisano tržište veoma rizično, će značajno proširiti krug potencijalnih korisnika, kako privatnih tako i onih institucionalnih koji dosad nisu zbog raznih formalnih i pravnih prepreka mogli da ulažu u kripto.

Aktuelna vrednost celokupnog kripto tržišta procenjuje se na 1.760 milijardi dolara.

Međutim, ovaj razvoj situacije od juče uveče (po srednjeevropskom vremenu) zasad nije doneo i očekivani skok bitkoina na berzama i on se kreće oko, za poslednje vreme, uobičajenih 46.000 dolara. Rast u poslednjih 24 sata nije veći od 2%, što za ovu kriptovalutu nije ništa neuobičajeno.

Aliu, istovremeno, mnogo veći rast zabeležila je druga po veličini kriptovaluta – eter. U poslednjem danu porasla je za više od 8,5% a u poslednjih nedelju dana za više od 18%.

Screenshot: Coinmarketcap
Vrednost etera u poslednjih godinu dana

 

Razlog tome je tržište očekuje da je ta valuta „sledeća velika priča“, odnosno da će i ta kriptovaluta da dobije svoje ETF fondove. Da tome ima osnove najbolje pokazuje činjenica da je famozni „Blek rok“, najveći fond imovine na svetu (9.420 milijardi dolara u junu 2023.) zatražio pd SEC dozvolu za svoj „iShares Ethereum Trust“.

Eter (ETH) je token aplikacija koje su zasnovan na eterijum mreži, i za razliku od bitkoina nema unapred ograničenu količinu.

– Postoji primetan trend ka trkanju ko će biti prvi sa eter ETF-om – rekao je Aleks Onufrijčuk, izvršni direktor „Kaminarija“, u poruci na Telegramu.

– Tokeni u ETH ekosistemu kao što su lido, ens i mkr doživeli su oštre pokrete koji bi mogli da nastave da odvlače pažnju sa bitkoina jer trgovci sada moraju da se postave za mogućnost eter ETF-a – kaže Džek Tan, suosnivač kripto razmene „VOO Ks“, u poruci preko Telegrama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike