Kako umanjiti porez na imovinu?

06.02.2024

09:14

0

Autor: R.B.

Sledeće srede ističe rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu a on može biti za građane umanjen samo na dva načina

Kako umanjiti porez na imovinu?
Copyright Profimedia

Približio se i prvi rok za plaćanje rate poreza na imovinu za 2024. godinu. Do 14. februara trebalo bi platiti prvu ratu za ovu godinu, jednaku četvrtini poreza određenog poreskim rešenjem. Ukoliko rešenje još nije stiglo, onda se uplaćuje četvrtina iz rešenja za prethodnu godinu.

Količina novca koja se daje poreznicima se može umanjiti, kada je u pitanju imovinu za fizička lica, samo po dva osnova – umanjenjem amortizacijom i poreskim kredit, podseća Biznis.rs.

Vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, može se umanjiti za amortizaciju po stopi jednakoj za sve nepokretnosti na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Ta stopa može da iznosi do 1% godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40%.

Kolika će biti amortizacija odlučuje skupština jedinice lokalne samouprave, na osnovu one koja važi na dan 1. januara godine za koju se utvrđuje porez na imovinu.

Drugi slučaj (trenutnog) umanjenja onoga što se plaća državi je poreski kredit. U tom slučaju utvrđeni porez na kući za stanovanje ili stanu u kojem stanuje obveznik i u kome je prijavljeno njegovo prebivalište, u skladu sa zakonom umanjuje se za 50%, a najviše 20.000 dinara.

Ako je u jednoj nekretnini prijavljeno za prebivalište više obveznika, pravo na umanjenje utvrđenog poreza ima svaki obveznik u visini srazmernoj njegovom udelu u pravu na toj kući za stanovanje ili stanu u odnosu na iznos za koji se porez umanjuje.

Utvrđeni porez na kuće za stanovanje i stanove površine do 60 kvadratnih metara, koji nisu na građevinskom zemljištu, odnosno na zemljištu u građevinskom području i ne daju se u zakup, a u kojima stanuju samo lica starija od 65 godina, umanjuje se za 75%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike