Porez na nasleđe i poklon ostaje kod Poreske uprave

26.10.2023

14:15

0

U Skupštini Srbije uz budžet za 2024. godinu usvojen i niz finansijskih zakona

Porez na nasleđe i poklon ostaje kod Poreske uprave
Glasanje u Skupštini Srbije - Copyright RTS 2 printscreen

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas više zakona iz oblasti finansija, o podsticajima u poljoprivredi, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Usvojenim izmenama Zakona o naknadama za korišćenje dobara sprečava se izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza i utvrđuje se visina naknada za zagađenje voda.

Izmenama Zakona o javnim nabavkama se povećava ekonomičnost, transparentnost i efikasnost procesa javnih nabavki dok se izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju unapređuje ovaj sistem.

Izmenama i dopunama Zakona o duvanu uvode se proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao, naročito oni koje maloletnici koriste, čime se želi zaštititi njihovo zdravlje.

Kada je reč o poreskim zakonima, Zakonom o porezu na imovinu je za 1. januar 2025. godine odloženo prenošenje nadležnosti za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Olakšice za zapošljavnaje i veće subvencije poljoprivredi

Izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produžava se primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika u vidu prava na povraćaj dela plaćenih doprinosa po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75 odsto, a zakonom o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara se stvara osnov da se za vozila koja se mogu registrovati za period kraći od godinu dana i porez plaća srazmerno tom vremenu.

Izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da će se od sledeće godine povećati površina zemljišta koje se subvencioniše i to sa 20 na 100 hektara.

Novo je i to da će subvencije dobijati samo oni koji zemlju obrađuju, što znači da će subvencije dobijati i poljoprivrednici koji obrađuju tuđu zemlju a podsticaji neće biti davani onima koji su vlasnici zemlje, ali je ne obrađuju.

Usvojenim Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. uređuju se uslovi, kriterijumi, način i postupak za realizaciju ove izložbe, za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike