Građani u Sloveniji veoma zainteresovani za prve narodne obveznice

05.02.2024

08:59

0

Autor: R.B.

Dva dana prodaje prvih javnih obveznica u Sloveniji, pokazala su da su građani veoma zainteresovani da i oni zarade 3,4% na zaduživanju države

Građani u Sloveniji veoma zainteresovani za prve narodne obveznice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodne obveznice države hit su u Sloveniji, gde na berzu sada izlaze i mali, finansijski needukovnai ulagači koji dosad nisu imali ni otvoren račun za trgovanje, piše SeeBiz.

Da bi emisija prvih hartija od vrednosti koje su namenjene građanima, oni moraju da kupe ukupno 250 miliona evra vredne obveznice, odnosno svaki pojedinac mora kupiti najmanje 1.000 a najviše 100.000 evra vrednostnih papira.

Distributeri, a to su NLB, NKBM, BKS banka, SKB banka i berza Ilirika, uključujući i poslovnice „Pošte Slovenije“, javljaju da su se ulagači u prva dva dana registracije javnih deonica sve češće raspitivali o načinu kupovine i konkretnim troškovima.

Mnogi mali investitori već su se odlučili na kupovinu. Prosečan iznos upisa u NLB-u u prva dva dana bio je oko 30.000 evra, što je granica na kojoj se ne plaća porez na prinos.

- Novi klijenti vide priliku za ulaganje, da prvi put upoznaju finansijsko tržište. Odnos je 70 prema 30 u korist onih koji nisu imali račun za trgovanje – kaže Gal Perhaj, šef brokerske grupe u NLB-u.

Sličan trend zabeležen je i na berzi Ilirika. Predsednik Uprave Igor Štemberger ocenjuje ovo ohrabrujućom informacijom.

– To je dobra vijest, što znači da je proizvod privukao i one koji još nisu bili uključeni u tržište kapitala. Teško je unaprijed videti, ali nakon prva dva dana mislim da ne bi trebalo biti brige za uspeh emisije – smatra Štemberger.

Svrha izdavanja javnih obveznica s rokom dospeća od tri godine je upravo popularizacija slovenačkog tržišta kapitala s obveznicom koja je i po sigurnosti i po prinosu usporediva s bankovnim depozitima.

S obzirom na to da su lani u novembru, prema podacima Banke Slovenije, slovenačka domaćinstva imala 26,2 milijarde evra depozita u bankama (na koje imaju simbolične kamate), prema procenama stručnjaka, načelno neće biti teško prikupiti 250 miliona evra.

Kupovina obveznica traje do sredine februara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike