Dojčebanka zaradila više od očekivanja, a otpušta 3.500 ljudi

01.02.2024

09:40

0

Autor: R.B.

Nemačka banka imala neto dobit 1,3 milijarde evra, povećava dividendu akcionarima, a zaposlenima deli otkaze

Dojčebanka zaradila više od očekivanja, a otpušta 3.500 ljudi
Copyright Profimedia

Dojčebanka je u četvrtak saopštila da je u poslednjem kvartalu imala neto dobit od 1,3 milijarde evra, što je više od očekivanja analitičara. Pritom je banka najavila povrat novca deoničarima u vrednosti 1,6 milijardi evra.

Tromesečna neto dobit je, doduše, zabeležila pad od gotovo 30% u odnosu na isto tromesečje prošle godine u kojima su bile sulude kamate, ali je bila znatno viša od 786 miliona evra, koliko su očekivali analitičara.

Kao deo programa unapređenja operativne efikasnosti, vrednog 2,5 milijarde evra, Dojčebanka je saopštila da očekuje ukidanje 3.500 radnih mesta, uglavnom u “područjima koja nisu okrenuta klijentima”.

Sa tom uštedom na platama lakše će se ostvariti i plan povećanja otkupa deonica i dividende za 50%, čime će se vratiti ukupno 1,6 milijardi evra deoničarima. Dojčebanka planira da otkupi deonica za 675 miliona evra u prvoj polovini godine, nakon  što je prošle otkupila 450 miliona evra.

Drugi deo pana takođe će se svideti deoničarima – da se dodatno podeli 900 miliona evra dividendi.

Za cijelu godinu, banka je isplanirala 4,2 milijarde evra neto dobiti koja se može pripisati deoničarima, nadmašivši očekivanja analitičara od 3,7 milijardi evra.

– Dobit pre oporezivanja od 5,7 milijardi je visoka, rasli smo iz godine u godinu uprkos nekim stavkama koje su ove godine izazvale buku, ali ono što je stvarno uzbudljivo je zamah koji vidimo u poslovanju – rekao je finansijski direktor Džejms von Moltke za CNBC u četvrtak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike