To je povišica plate: Džejmiju Dajmonu 1,5 miliona dolara više

19.01.2024

09:09

0

Autor: R.B.

Investiciona banka „JP Morgan Čejs“ (JPM) povećala naknadu za uspešan rad svom izvršnom direktoru

To je povišica plate: Džejmiju Dajmonu 1,5 miliona dolara više
Copyright Profimedia

Nakon što je najveći američki zajmodavac „JP Morgan Čejs“ zaradio više novca u 2023. nego bilo koja američka banka ikada, uprava je odlučila da prvom čoveku banke malo poveća platu.

To malo je u američkim merilima iznosi 1,5 miliona dolara, pa će tako za 2023. godinu izvršni direktor Džejmi Dajmon dobiti 36 miliona umesto 34,5 miliona dolara.

Cifra je ogromna ali, zanimljiva je struktura te plate jer samo 1,5 miliona je osnovana plata dok je ostatak od 34,5 miliona naknade po učinku.

– Uprava i dalje priznaje da je kompanija u jedinstvenoj sretnoj poziciji da je vodi tako vrlo talentovan i iskusan rukovodilac – navedeno je u podnesku banke regulatornom telu.

Dajmon (67), trenutno je izvršni direktor velike nacionalne banke s najdužim stažem, a njegovi poslednji rezultati su da je uspeo da banka ostvari gotovo 50 milijardi dolara dobiti tokom 2023. godine, nadmašivši sve konkurente i nadmašivši svoj prethodni rekord u godišnjoj zaradi.

Početkom januara deonica „JP Morgana“ dosegla je najveću cenu svih vremena od 172 dolara po komadu. Otkako je Dajmon imenovan izvršnim direktorom krajme 2005, deonice su porasle za više od 167%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike