Zapanjujući skok tarife za brodski transport robe: Napadi u Crvenom moru idu naruku ovim kompanijama

16.01.2024

16:04

0

Autor: Lj. S.

Neki analitičari ovog tržišta očekuju da bi trenutni poremećaji u Crvenom moru mogli da dovedu do preokreta u sudbini ove industrije

Zapanjujući skok tarife za brodski transport robe: Napadi u Crvenom moru idu naruku ovim kompanijama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog prekida plovidbe kroz Crveno more i preusmeravanja brodova preko Rta dobre nade, preko 200 milijardi dolara u robi kasni na putu do kupaca.

Problemi sa napadima jemenskih Huta podigli su cena ove usluge do 10.000 dolara po kontejneru od 40 stopa.

Neki analitičari ovog tržišta očekuju da bi trenutni poremećaji u Crvenom moru mogli da dovedu do preokreta u sudbini ove industrije koja je globalno prošle godine zapala u recesiju.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP
 

- Što se tiče viših naknada za transport u 2024. godini, to bi moglo da doda više milijardi na krajnji rezultat VOCC-a, čak i ako to potraje još samo dve ili tri nedelje - rekao je Alen Baer, izvršni direktor logističke kompanije OL USA za CNBC.

VOCC (tj. Vesel-Operating Common Cariers) jesu prekookeanski prevoznici koji poseduju brodove za transport tereta i njima upravljaju. Maersk, Evergreen i COSCO su neki od istaknutih VOCC-ova.

- Ako ovo potraje od tri do šest meseci, profit će se polako približiti granici iz 2022. godine, jer bi operativni troškovi trebalo da budu niži od onoga što su prevoznici iskusili tokom haosa 2021. i 2022. godine - rekao je Baer.

Globalna pomorska industrija bila je u padu, povučena visokim zalihama robe i padom potrošnje, što je dovelo do nekoliko bankrota prošle godine. Pre napada u Crvenom moru, globalne cene brodskih kontejnera više su se nego prepolovile od 2022. godine, što je snažan preokret u odnosu na procvat nakon pandemije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike