Egipat "pati" zbog krize u Crvenom moru: Prihod od Sueckog kanala manji za 40 odsto

14.01.2024

08:59

0

Ovaj pad prihoda je rezultat napada koje su jemenski Huti izveli na brodove

Egipat "pati" zbog krize u Crvenom moru: Prihod od Sueckog kanala manji za 40 odsto
Ilustracija - Copyright Suez Canal Authority via AP

Egipatski prihodi od naplate prolaza kroz Suecki kanal su doživeli pad od 40 odsto od početka ove godine u poređenju sa istim periodom 2023, prema izjavama Osame Rabija, šefa Uprave Sueckog kanala. Kako prenosi agencija Rojters, ovaj pad prihoda je rezultat napada koje su jemenski Huti izveli na brodove u Crvenom moru, što je dovelo do toga da glavni brodski prevoznici počnu da izbegavaju ovu rutu.

Promet brodova je, naime, manji za 30 odsto u periodu između 1. i 11. januara, u odnosu na isti period godinu ranije, sa 777 na 544, rekao je Rabi.

Suecki kanal predstavlja ključan izvor stranih deviza za Egipat, a egipatske vlasti su uložile značajne napore u povećanje prihoda od kanala, što je rezultiralo njegovim proširenjem 2015. godine.

Uprkos ovim naporima, situacija u regionu se promenila zbog nedavnih napada jemenskih Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru. Ovi napadi su izvršeni u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njihovom sukobu sa Izraelom, što je imalo ozbiljne posledice po trgovinu u regionu. Kao rezultat, mnogi brodski prevoznici su preusmerili svoje rute kako bi izbegli ovu oblast.

Osama Rabi, šef Uprave Sueckog kanala, naveo je da su neki brodovi koji su bili prinuđeni da odmah započnu svoje putovanje izabrali rutu oko Rta Dobre nade, dok ostali čekaju stabilizaciju situacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike