Tesla na mukama: U Kini smanjuje cenu, u Nemačkoj zaustavlja proizvodnju

12.01.2024

11:01

0

Autor: R.B.

Do juče najveći svetski proizvođač čisto električnih automobila ima problema na dva velika tržišta, jednom zbog konkurenciju a drugom zbog jemenskih Huta

Tesla na mukama: U Kini smanjuje cenu, u Nemačkoj zaustavlja proizvodnju
Copyright Profimedia

Kompanija „Tesla“ je zbog žestoke konkurencije najvećeg kineskog proizvođača električnih automobila „BYD“, na tom najvećem tržištu u svetu morala da krene u smanjenje cene. Istovremeno, probleme ima i u Evropi, gde je zaustavljena gigafabrika u Berlinu jer ne dolaze delovi brodovima zbog napada jemenskih Huta u Crvenom moru.

„Tesla“ je spustio u Kini cene dva modela za oko 3% u proseku, jer konkurencija je sve žešća a Kina beleži pad maloprodaje.

Kompanija je na berzi u 2024. izgubila na vrednosti 8%. Iako je imala prodaju veću od prognozirane u četvrtom kvartalu, ipak je srušena sa trona najvećeg svetskog proizvođača električnih vozila od kineskog konkurenta „BYD-a“ (u kojem ulog ima i „Berkšir Hatavej“ berzanskog maga Vorena Bafeta).

Screenshot: Google Finance
Vrednost akcije Tesle u poslednjih mesec dana

 

„BYD“ je, inače, najveći proizvođač automobila koji koriste baterije (hibrida i potpuno baterijskih automobila).

Kao da to nije dovoljno problema za kompaniju milijardera Ilona Maska, već je zaustavljena na dve nedelje i proizvodnja u famoznoj gigafabrici kod Berlina u Nemačkoj. Tamo problem nije potražnja, već nedostatak delova koji je izazvan problemima sa lancem dostave. Brodovi sa delovima teško ili nikako ne prolaze kroz Crveno more, gde jemenski Huti napadaju plovila u odmazdu za vojne operacije Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali.

„Oružani sukobi u Crvenom moru i s tim povezana pomeranja transportnih ruta između Evrope i Azije preko Rta dobre nade (Afrike) takođe utiču na proizvodnju u Grinhajdu – rečeno je iz „Tesle“ u saopštenju u četvrtak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike