Cena nafte ipak „pod kontrolom“: Brent ispod 80 dolara

20.12.2023

09:26

0

Autor: R.B.

Cena nafte na svetskom tržištu usporila je sa rastom nakon dva dana skoka zbog poremećaja tranzita kroz Crveno more

Cena nafte ipak „pod kontrolom“: Brent ispod 80 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Globalna referentna nafta tipa brent zadržala se iznad 79 dolara po barelu nakon što je porastao za više od 3% u prethodna dva trgovačka dana. Američki WTI je na oko 74 dolara.

SAD i njeni saveznici razmatraju moguće vojne napade protiv pobunjenika Huti, priznajući da prethodno najavljena operativna grupa možda neće biti dovoljna da eliminiše pretnju po brodarstvo na vitalnom plovnom putu preko Crvenog mora, piše "Blumberg Adrija".

Screenshot: ICE berza
Cena brenta na Londonskoj berzi u poslednja tri meseca

 

Geopolitički rizici koji su eskalirali uveli su premiju na tržište nafte. Do pre samo nedelju dana cena nafte je bila u padu jer trgovci nisu verovali da će se OPEK+ uspeti da održati smanjenja proizvodnje, ali i zbog zabrinutosti za povećanje ponude izvan kartela, posebno iz SAD.

Nafta je pala za skoro petinu od kraja septembra zbog mogućnosti prezasićenja, a kako su regionalne posledice rata između Izraela i Hamasa drže pod kontrolom.

Iako sve veća tenzija u Crvenom moru nije značajno promenila izglede za veće promene cene nafte, potencijalna eskalacija sukoba mogla bi da ima značajne implikacije, rekao je Daniel Hajns, viši strateg za robe u „ANZ Group Holdings“.

– To je visok rizik koji tržište treba da uzme u obzir – rekao je on u intervjuu za Blumberg TV.

Crveno more je vitalni kanal za trgovinu naftom i dobilo je na značaju za barele iz Rusije na putu za Aziju nakon što su ih evropski kupci izbegavali zbog invazije na Ukrajinu. Ruski izvoz sirove nafte na moru ponovo je porastao.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike