Ekonomski parti u Davosu od 15. do 19. januara

10.01.2024

10:45

0

Na tradicionalnom skupu Svetskog ekonomskog foruma ove godine očekuje se više od stotinu predstavnika država, od predsednika Francuske, premijera Kine, čelnice EK...

Ekonomski parti u Davosu od 15. do 19. januara
Copyright Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu će se održati od 15. do 19. januara i ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Skup nema formalnu težinu, jer ne donosi nikakve dogovore niti deklaracije, ali je važan kao događaj na kome se, uglavnom, okupljaju donosioci odluka ili njihovi najbliži saradnici. Ove godine, po svemu sudeći, neće biti predstavnika Rusije, koju je 2021. predstravljao sam predsenik Vladimir Putin. Skupu će prisutvotati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tamo bio i prošle godine.

Ključne teme foruma u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju", navodi se na veb stranici te organizacije.

Na forumu će između ostalih učestvovati premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander De Kro i Pedro Sančes, kao i predsednik Argentine Havijer Milei.

Učestvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće putem video-veze.

Izvršni direktor „Majkrosofta“ Satja Nadela će prema programu foruma diskutovati u utorak sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom.

Učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije „Open AI“ Sem Altman, u okviru debate "Tehnologija u turbulentnom svetu".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike