Predsednik Vučić iz Davosa: Predstoji jedan od najvažnijih razgovora o KiM

19.01.2023

16:23

0

Autor: 24sedam

On je ocenio da je utisak da u ovim ratnim uslovima gotovo svi moraju da misle isto

Predsednik Vučić iz Davosa: Predstoji jedan od najvažnijih razgovora o KiM
predsednik Vučić u Davosu - Copyright Tv Pink Printscreen

"Zadovoljan sam i ponosan što smo imali priliku da predstavimo Srbiju na racionalan i dobar način. Obnovili smo kontakte, odnose sa Hrvatskom, gledamo kako da uspostavimo odnose sa Korejom, to su bili izvanredni sastanci i mnogo drugih. Nije uvek lako, ali uradili smo ono zbog čega smo došli", ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se iz Davosa.

On je ocenio da je utisak da u ovim ratnim uslovima gotovo svi moraju da misle isto.

"Mislim da je dobro ipak uneti malo pluralizma. Razgovarali smo sa potencijalnim investitorima, pripremali smo nastup pred korejskim investitorima, sa čim ćemo pred njih da izađemo, radili smo i svoj posao smo uradili i da radimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Govoreći o razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da je to dobro, lekovito.

"Razgovor je bio otvoren, on je rekao šta oni zameraju nama, ja sam rekao šta je to što zameramo mi njima i napravili smo kanale za bolje odnose Srba i Hrvata", poručio je Vučić koji završava učesšće u Davosu.

Vučić se u obraćanju javnosti osvrnuo i na zlorade komentare zbog toga što je sedeo sam u drugom redu tokom panela Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu, navodeći da je birao sam gde će sedeti.

- Nisam sedeo u "magarećoj klupi". Iako su me tri puta molili da pređem u prvi red, to nisam želeo. Kada nemaju šta da vam kažu o vašem znanju, borbi i predstavljanju Srbije, onda se dotaknu toga. Zar je, na kraju, važno gde je ko sedeo - dodao je.

Odgovorio je i na pitanje da li je imao priliku da razgovara sa premijerom privremenih institucija u Prištini.

"Ne, ja sam namerno pustio, pošto neki kažu gde su me smestili, oni su me molili da sednem u prve redove, ja se namerno izdvojim negde u ćošak, pa ih slušam. Onda ja govorim, pa svi moraju da se okrenu i da slušaju. Nisam imao priliku, mi razgovaramo u Briselu, ne znam ni šta da razgovaram sa njim", ističe Vučić.

"Predstoji jedan od najvažnijih razgovora o KiM"

Na pitanje šta očekuje od sutrašnje posete "velike petorke" koja dolazi u Beograd, među kojima su specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, savetnik francuskog predstavnika, nemačkog kancelara - odgovara: "Veoma težak razgovor, jedan od najvažnijih razgovora koje smo imali u prethodnim godinama i koje ćemo imati".

"Vrlo, vrlo težak razgovor... Nadam se da će biti pomaka, i da će razgovori biti malo manje teški od onoga što očekujem, ali to je samo moje pusto nadanje. Što se tiče naroda na KiM, ne mislim da to njih posebno interesuje, njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u međunarodne organizacije, to je smisao, i kako Srbija da se odrekne Kosova", kaže Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike