Davos: U zelene energije ulažemo šest puta manje nego što je potrebno

17.01.2023

11:58

0

Energetska kriza dala je vetar u leđa investicijama u obnovljive izvore energiju ali su ulaganja i dalje u velikom zaostatku prema potrebama

Davos: U zelene energije ulažemo šest puta manje nego što je potrebno
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na svaki dolar uloženog u dobijanje energije iz fosilnih goriva trenutno se ulaže 1,5 dolara za dobijanje čiste energije, ali to je daleko od dovoljnog, upozoravaju iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA)

- Ako želimo da postignemo svoj cilj, odnos treba da bude jedan prema devet – naglasio je izvršni direktor IEA, Fatih Birol, na panel diskusiji na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Birol je izjavio da je ruski napad na Ukrajinu podstakao novu podršku obnovljivoj energiji jer su se napori za bezbednost snabdevanja pridružili brizi za životnu sredinu, ali da ulaganje u čistu energiju i dalje daleko zaostaje za potrebama.

Birol je rekao da je prekid isporuke nafte i prirodnog gasa iz Rusije pokazao da je „najveći pokretač rasta obnovljive energije danas energetska bezbednost jer su domaći obnovljivi izvori energenata, energenti mira“.

Direktor IEA saopštio da je ostvareni napredak u prelasku na automobile na električni pogon, jer su oni iznosili samo tri na svakih 100 prodatih vozila u 2019. godini, ali da su prošle godine dostigli 13 odsto. Po njegovim rečima, očekuje da će svaki drugi automobil na velikim tržištima biti električni do 2030. godine.

Izvršni direktor IEA izneo je u Davosu pohvale za američki zakon o smanjenju inflacije kao i dogovoreni cilj EU  da se smanji neto emisija gasova staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine, ali je upozorio da napori bogatih država neće biti dovoljni, ako zemlje u razvoju ne mogu da obezbede prelazak na izvore energije koji emituju manje štetnih gasova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike