Kako da platite struju za novembar? Ovo je uputstvo za popunjavanje uplatnice

26.12.2023

13:25

1

Autor: Lj. S.

Prilikom uplate, veoma je važno da ispravno upišete brojeve računa

Kako da platite struju za novembar? Ovo je uputstvo za popunjavanje uplatnice
Ilustracija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Iz EPS-a pozivaju domaćinstva koja nisu dobila novembarski račun da plate iznos koji su imali u oktobarskom računu i tako ostvare pravo na popust od pet odsto za redovno plaćanje do 30. decembra. 

Direktor EPS-a Dušan Živković kaže za RTS da sistem prolazi kroz bezbednosne procedure kako bi EPS što bezbolnije izašla iz ove situacije, piše RTS.

Naglašava da hakerska pretnja zahteva da se sprovedu određene bezbednosne procedure kako bi Elektroprivreda Srbije što bezbolnije izašla iz ove situacije.

AP Photo/J. Scott Applewhite
 

Na pitanje da li će građani koji se odluče da svoje trenutno dugovanje izmire zajedno sa onim koje će stići na januarskom računu plaćati i neku kamatu, ili biti pod pretnjom isključenja sa mreže, Živković odgovara odrično.

Direktor EPS-a je podsetio da, zbog hakerskog napada, još ne radi portal „Uvid u račun“. Naglasio je da šalteri isključivo rade na pružanju informacija građanima o tome kako da izmire svoje obaveze.

Uputstvo za popunjavanje uplatnice za struju

  • Na mestu "Uplatilac" upišite ime potrošača na čije ime stižu računi
  • Na mestu "Svrha uplate" upišite: Uplata po računu
  • Na mestu "Primalac" upišite: AD EPS Beograd, 11000 Beograd
  • Na desnoj strani računa upišite šifru plaćanja (189), šifru kom. (201) i broj modela (97). Valuta je RSD

Sledeće dve stavke su najvažnije da bi vaša uplata bila preneta na račun EPS-a na ispravan način.

Veoma je važno da ispravno upišete brojeve računa i to proverite:

Tekući račun primaoca prepišite sa nekog od prethodnih računa, jer se taj račun razlikuje od naplatnih područja EPS-a.

Poziv na broj (ED broj) prepišite sa nekog od prethodnih računa. To je broj pod kojim se vaše zaduženje vodi u EPS i on se ne menja.

Podsetimo, domaćinstva koja nisu dobila novembarski račun za električnu energiju na kućnu adresu i dalje mogu da ostvare pravo na popust od 5% za redovno plaćanje, iako formalno kasne sa uplatom.

Kako je navedeno, „Elektroprivreda Srbije“ na ovaj način želi da izađe u susret redovnim platišama, pošto je zbog hakerskog napada dostava preostalih računa za novembar izuzetno otežana.

Računi za novembar su svakako veći jer je cena struje EPS-a povećana za 9,8%, ali bi prosečan račun trebalo da bude uvećan za oko 8%, jer sadrži i stavke koje nisu menjanje (takse, naknade, RTV pretplatu...).

EPS obračunava i dodatne popuste za racionalnu potrošnju u iznosu od 20% do 40% za domaćinstava koja utroše manje električne energije nego u istom mesecu prošle ili pretprošle godine.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike